Ultima jumătate a lui 2020 va fi una complicată pentru leu, evoluție generată de criza sanitară și cea economică.
În ultimii doi ani, parcursul raportului euro/leu a infirmat majoritatea prognozelor, deprecierea monedei naționale fiind mai mică decât cea anticipată.
Minuta ultimei şedinţe de politică monetară a BNR din 29 mai, unde s-a decis reducerea dobânzii-cheie de la 2% la 1,75%, a adus o noutate în modul de comunicare al băncii centrale.
La începutul lunii, guvernatorul Mugur Isărescu afirma, în cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală, că „am menţinut regimul de flotare controlată, dar, având în vedere contextul actual, am decis furnizarea de lichiditate, în special pe bază bilaterală cu scopul de a preveni volatilitatea excesivă a cursului nominal (ceea ce este dificil de explicat publicului larg) şi de a preveni o depreciere majoră ne-necesară a monedei naţionale”.
În minuta publicată vinerea trecută, se arată că „rata de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, sub influența relativei ameliorări a sentimentului pieței financiare internaționale, dar și pe fondul condițiilor lichidității de pe piața monetară și al diferențialului ratei dobânzii. Producerea de schimbări la nivelul acestor parametri sau o înrăutățire suplimentară a percepției asupra riscului asociat economiei și pieței financiare locale, antrenată de o potențială deteriorare mai severă a poziției fiscale și a perspectivei acesteia, ar fi însă de natură să reamplifice presiunile asupra ratei de schimb a leului, au atenționat mai mulți membri ai Consiliului, cu implicații adverse inclusiv asupra încrederii în moneda națională, a indicatorilor de vulnerabilitate externă, și în final asupra costurilor de finanțare și ritmului redresării economiei ulterior fazei de contracție”.
În contextul crizei, pe lângă scăderea semnificativă a exporturilor și menținerea importurilor la valori mari, lipsa celor mai importanți investitori, români care muncesc în afara țării și care trimit acasă o parte dn câștigurile lor, va afecta evoluția leului, în condițiile în care investițiile directe în economie devin tot mai mici.
O ancoră pentru curs va fi reprezentată de acordul convenit între BCE și BNR, în cadrul căruia instituția financiară europeană va furniza BNR lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo cu o valoare de până la 4,5 miliarde euro, care va fi deschisă până la sfârșitul acestui an, cu posibilitate de prelungire.
În analiza „Revenirea din abis” publicată săptămâna trecută de BCR, se anticipează pentru sfârșitul anului o cotație a euro de 4,90 lei, față de estimarea de 4,87 lei făcută la finalul lui noiembrie 2019, în timp ce la finalul lui 2021 euro ar urma să urce la 4,99 lei. În cazul dolarului, prognoza celor de BCE este de 4,45 lei, comparativ cu cea din noiembrie 2019 de 4,23 lei.
A fost vreodata perioada buna pentru leu ? :))
De 30 de ani marili economist Itzarescu acceseaza lini repro si atenueaza marili volatilitati . E politica pompierului Gogu , care dupa ce-ti dai foc la casa , arata cat de viteaz este stingand focul cu apa de la vecini , ambalata la PET si livrata in transe . Omul asta serveste interese straine , el are misiunea de a distruge cat mai mult , si a vinde statului si steagul daca poate .
Din 90 a inceput sa scoata bani de pe piata , pentru a bloca industria sa poata fi taiata si exportata in Italia , Ungaria , Jermania etc . Omul asta este pericolul public statornicit si autoinsusit de statul roman . Stat roman siluit de fratii marelui guvernator si ademenit cu perspective in care nici dracu nu mai crede .
Cand investesti in pensionari speciali (niste kkciosi cu aere de specialisti , care au comanda in strainatate ) sau in tot felul de Behtelisme si lucruri puse in orchesta de american ambasady , si nu investesti in alocatiile copiilor , in atomocentrala de la Cernavoda pe care Ceausescu o termina inainte de anul 2000 , in autostrazile ce omoara zilnic romani prin inexistenta lor , in fabrici si lucruri utile , apai atunci nici un credit repro nu mai poate suplini lipsa dezvoltari si a bunului simt .
Dute dracul Itzarerscule cu toata sceneta ta de mare economist , orice taran roman te baga in ceata cand spune ca daca tu te-ai chinuit sa distrugi matca de oratanii din curte , poti sa aduni la cifre si sa aplici formule complicate si istet alcatuite , ca 5 oua sunt mai bune si mai multe decat creditul repro ce iti fac din copii , slujbasii docili si fara perspectiva de maine de pe mosia grofului sau stapanului de instrument financiare si economice .
Doamne dale dupa suflet si dorinta !