Pentru cei mai mulți fani ai gătitului în aer liber, singura modalitate de a face grătar este cu cărbune. Întradevar, cărbunele oferă acea aromă bogată și afumată, aspect de care celelalte tipuri de grătare nu se pot bucura în aceeași măsură, dar asta vine la pachet și cu o serie de inconveniențe. Timpul mare de așteptare pentru aprinderea cărbunilor, alături de necesitatea de a curăța constant resturile rămase după arderea cărbunilor, pot fi înlocuite cu avantajele unui grătar pe gaz premium.
În acest sens, meșterii sibieni de la Pefoc, cu cele peste două decenii de activitate în comercializarea și montajul profesional de șeminee și în general, a tuturor soluțiilor alternative de încălzire, ne fac cunoștință cu grill-urile BBQ pe gaz. Chiar dacă este vorba despre un concept destul de nou, acesta a reușit să-și facă tot mai mult loc în preferințele fanilor gătitului în aer liber din România, mai ales când vine vorba despre mentenanță, controlul precis al temperaturii și pregătirea rapidă a grătarelor perfect suculente.
Beneficiile grătarului pe gaz
Sunt mai bune pentru sănătatea ta și mediul înconjurător. Este dovedit științific! În ceea ce privește sănătatea, specialiștii susțin că preparea cărnii la un grătar pe gaz sau pe un grătar electric profesional, presupune mult mai puțini agenți cancerigeni în comparație cu carnea gătită pe cărbuni. Din punct de vedere al impactului asupra mediului, s-a studiat că amprenta de carbon a grătarelor cu gaz, reprezintă aproximativ o treime din amprenta de carbon a grătarelor cu cărbune.
Pornire rapidă și control precis al temperaturii. Cu o simplă apăsare a butonului de aprindere, grătarul tău cu gaz va prinde viață cât ai zice pește… sau pui, vită sau orice îți poftesc papilele tale gustative! După o preîncălzire rapidă, vei fi gata de grătar, în loc să trebuiască să aștepți să se încălzească cărbunii. De asemenea, potți comuta într-o clipă de la stilul slow-cooking, necesar pentru puiul cu os, la fierbinte – perfect pentru fripturi sau burgeri, lucru imposibil gătitul cu cărbuni încinși.
Versatilitate. Cu un grătar pe gaz, puteți găti cu ușurință alimente delicate, cum ar fi fructele de mare și legumele, fără grija de a copleși alimentele cu aroma de fum specifică grătarului pe cărbune. Chefii BBQ recomandă să folosiți un grătar cu gaz pentru pește și crustacee, pentru a obține acea aromă plăcută la grătar, fără adăugare de fum. Totuși, dacă vă doriți acel plus de “smokiness”, se poate adăuga cu ușurință un dispozitiv special care vă va transforma grătarul pe gaz și într-o afumătoare cu diferite esențe de lemn.
Evident, există și câteva aspecte la care trebuie să fim mai atenți dacă optăm pentru un grătar pe gaz. În comparație cu modelele pe cărbuni, un grătar pe gaz este puțin mai complicat de asamblat și de conectat la un rezervor de propan. În ceea ce privește portabilititatea, deși există și grătare pe gaz mobile, ar fi mult prea dificil și periculos să tractați un grătar cu gaz de dimensiuni mari, la iarbă verde sau pe plajă.
În concluzie, cu cărbune sau pe gaz, fiecare tip de grătar are avantaje și dezavantaje, dar numai tu poți decide care ar fi cel mai potrivit pentru familia și stilul tău de viață. Cu atât de multe rețete delicioase, gata să fie încercate în noul sezon cald, nu poți greși în niciunul dintre cazuri.
Iar dacă ești interesat de achiziția unui astfel de model de grătar pe gaz, intră pe site-ul oficial www.pefoc.ro și alege varianta ideală pentru tine. Pe lângă modelele clasice, tot aici, poți alege și varianta unui cuptor de grădină care va arăta spectaculos în grădina sau curtea casei tale, impresionându-ți prietenii și familia cu măiestria preparatelor gătite perfect!