Schimb de focuri la granița dintre Nordul și Sudul peninsulei coreene

Primele tiruri au provenit din Coreea de Nord și au lovit un post de frontieră sud-coreean. Partea sud-coreeană nu consideră, însă, tirurile nord-coreene ca fiind „intenționate”.

Duminică, 3 mai, a avut loc un scurt incident la granița dintre cele două state coreene, provocat de militarii nord-coreeni. Armata sud-coreeană a ripostat, fără să existe victime omenești. „Militarii noștri”, se spune într-un comunicat al agenției de presă Yonhap, citată de agențiile internaționale de presă, „au reacționat cu două serii de tiruri, conform procedurii noastre”. Reține atenția faptul că armata sud-coreeană nu a considerat focurile de armă lansate din partea de nord a zonei demilitarizate ca fiind intenționate. Există însă semne de întrebare legate de producerea acestui incident imediat după ce în presa nord-coreeană și-a făcut din nou apariția Kim Jong-un, după o absență de mai bine de trei săptămâni din viața publică, ceea ce a alimentat o multitudine de speculații privitoare la starea lui de sănătate.

Surprinzător este de asemenea acest incident pentru cei din Sud, știindu-se bine că, în pofida denumirii de Zonă demilitarizată (DMZ) – ce divizează cele două state coreene – aceasta este în realitate unul dintre locurile cele mai fortificate de pe planetă, marcat cu un imens și puternic baraj din sârmă ghimpată și transformat într-un imens câmp de mine, ceea ce face extrem de periculoasă orice încercare de a-l traversa. Reamintim și faptul că cele două state coreene sunt, din punct de vedere tehnic, încă în război de la armistițiul ce a pus capăt războiul din 1953.

Recente acorduri bilaterale – rămase literă moartă

O detensionare a relaţiilor dintre cele două state coreene concretizată prin diminuarea incidentelor la frontiera dintre ele a intervenit prin acordurile semnate în septembrie 2018 cu prilejul unui summit organizat la Pyongyang, la care, în afara lui Kim Jong-un, a participat însuși președintele sud-coreean Moon Jae-in. Din păcate, acordurile semnate cu acel prilej, de la care se aștepta și o relansare a relațiilor bilaterale nu doar în domeniul militar ci și economic, au rămas în cea mai mare parte literă moartă.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. CORE.EA. CORE-Corurile, EA-Elia.
    Corurile lui Elia din Nord. Corurile lui Elia din Sud. Din care faceti parte???
    NOR.TH. K.OR.EA. NOR-Romania, TH-Tishbite; K-Potassium, OR-Romania, EA-Elijah. Tishbite from Romania. Elijah’s potassium from Romania.
    SOU.TH. K.OR.EA. SOU-Soul, TH-Tishbite; K-Potassium, OR-Romania, EA-Elijah. Tishbite’s soul. Elijah’s potassium from Romania. Potassium = infaptuirea intregii Creatii prin Puterea Duhului Sfant dupa Casa Raiului in care stau, intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW