În Danemarca, pensiile ar putea fi finanțate taxându-i pe cei ultrabogaţi

Guvernul danez, condus de social-democrata Mette Frederiksen, intenționează să instituie până în 2023 noi taxe – în valoare de 400 milioane euro – pentru a finanța unele pensii anticipate, informează Bloomberg.

La scurt timp după ce a devenit prim-ministru, lidera social-democrată daneză Mette Frederiksen pregătește o reformă de o foarte mare amploare, relatează Bloomberg. Ea dorește să instituie noi impozite, până la valoarea de 400 milioane de euro, pentru a finanța o reformă a sistemului de pensii care să permită plecarea anticipată la pensie a unor salariați care au condiții de muncă deosebit de dificile. Această reformă a fost, de fapt, un punct major al campaniei social-democraților danezi la alegerile legislative din 2019. Partidul Social-Democrat și-a anunțat acum dorința de a permite unor cetățeni cu condiții grele de muncă să iasă la pensie anticipat. O acțiune salutară și în lupta cu coronavirusul. Mette Frederiksen depune acum eforturi pentru a obține aprobarea la nivelul țării pentru această reformă. Pentru finanțare, ea propune noi impozite în valoare de 3 miliarde de coroane daneze, respectiv 400 milioane euro. Aceste noi impozite ar urma, potrivit doamnei prim ministru, să fie percepute în primul rând de la bănci, de la fondurile de pensii și de la investitorii cei mai bogați ai țării. Dna Frederiksen dorește neapărat să vadă intrată în vigoare această reformă până în 2023, dar are nevoie de aprobarea parlamentului național (Folketingul).

Sunt vizate circa 38.000 de persoane

În forul legislativ al Danemarcei, blocul de stânga deține o majoritate absolută. Social-democrații dețin 48 de mandate și sunt siguri de sprijinul altor 47, dintr-un total de 179 de deputați. Mette Frederiksen este optimistă. Nu-și imaginează, spunea ea la o conferință de presă, ca propunerea sa să nu obțină aprobarea parlamentului, fiind în joc doar circa 38.000 de persoane care ar putea solicita pensia anticipată. Sectorul financiar poate însă să blocheze o astfel de reformă. Băncile au spus deja că li se cere să finanțeze o reformă politică fără vreo legătură cu sistemul bancar a cărui misiune este să susțină creșterea economică și locurile de muncă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW