Schimb dur de atacuri între Pyongyang și Joe Biden

După ce Statele Unite au condamnat recentele teste nord-coreene ale unor rachete balistice, regimul de la Pyongyang l-a acuzat pe președintele Joe Biden de „provocări” și amestec în afacerile interne ale Coreei de Nord. „Remarci de genul celor ale președintelui american sunt un amestec nedeghizat în dreptul la autoapărare al statului nostru”, a declarat într-un comunicat Ri Pyong-chol, un înalt oficial nord-coreean. Această declarație intervine după condamnarea de către președintele Biden a tirului de rachete lansat la 25 martie de către Coreea de Nord. „Ne consultăm cu aliații noștri, a anunțat președintele Biden, și vor exista răspunsuri dacă liderii nord-coreeni au ales escaladarea.Vom răspunde în consecință”.

Noile testări de rachete de către nord-coreeni au suscitat îngrijorare nu doar la Washington și aliații săi regionali, ci și la aliații europeni. Surse diplomatice citate de RFI au relatat că membri europeni din Consiliul de Securitate al ONU au cerut vineri convocarea unei reuniuni speciale consacrate recentelor testări de rachete nord-coreene. Reuniunea urmează să aibă loc marți, iar Comitetul pentru sancțiuni al ONU în sarcina căruia se află dosarul nord-coreean, alcătuit din 15 țări membre ale Consiliului de Securitate, a cerut grupului de experți ONU să ancheteze recentele tiruri de rachete nord-coreene.

Au fost experimentate două rachete balistice

Prezentate de Pyongyang drept niște „proiectile teleghidate” echipate cu un motor pe carburant solid, proiectilele respective au fost, în realitate, potrivit premierului japonez Yoshihide Suga, „două rachete balistice”. Este vorba de o categorie de rachete a căror dezvoltare și lansare sunt interzise Coreei de Nord prin mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Foto: By Unknown Author – http://www.uriminzokkiri.com/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97990395

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW