8.6 C
București
joi, 22 octombrie

,,Scurtcircuit” la Hidroelectrica

Consiliul Concurenţei, cu ochii pe activitatea Hidroelectrica din perioada 2017-2018

,,Traderii de energie preferau să cumpere energia mai scumpă de pe Piaţa de Echilibrare pentru a o vinde şi mai scump la export, comportament care, la rândul său, ar fi trebuit investigat de autorităţi, ceea ce nu s-a întâmplat’’, a spus Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

Un nou scandal la principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Consiliul Concurenţei a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că a declanşat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piața producerii şi comercializării de energie electrică din România. Potrivit Consiliului Concurenţei, Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, ar fi limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă, în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (una dintre componentele pieţei angro de energie electrică). Analiza Consiliului Concurenţei a avut drept punct de pornire variaţiile semnificative de preţ şi vizează activitatea producătorului de energie din perioada 2017-2018.

,,În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate la sediile societăţilor Hidroelectrica SA şi CNTEE Transelectrica SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. CNTEE Transelectrica SA nu este parte vizată de investigaţie, inspecţia la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurenţă a considerat că pot fi găsite date şi informaţii relevante pentru analiza efectuată, dată fiind calitatea sa de administrator al pieţelor de servicii de echilibrare”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, respinge acuzaţiile Consiliului Concurenţei şi spune că Piaţa de Echilibrare nu este o piaţă voluntară, iar ,,producătorii de energie vând pe această piaţă la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), atunci când sunt dezechilibre în sistem”, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, ,,traderii de energie preferau să cumpere energia mai scumpă de pe Piaţa de Echilibrare pentru a o vinde şi mai scump la export, comportament care, la rândul său, ar fi trebuit investigat de autorităţi, ceea ce nu s-a întâmplat”, mai notează sursa citată. De asemenea, directorul societăţii este de părere că, comportamentul traderilor din energie a pus o presiune foarte mare pe producători, care au fost nevoiţi, la solicitarea DEN, să vândă mai multă energie pe Piaţa de Echilibrare, acest lucru ducând, la rândul său, la dezechilibrarea propriilor prognoze şi portofolii ale producătorilor, mai notează sursa citată.
,,Nu am văzut ca ANRE şi Consiliul Concurenţei să investigheze comportamentul acestor jucători în piaţă, care au pus în pericol echilibrul sistemului energetic, echilibru care a fost restabilit numai după ce a fost modificată Hotărârea de Guvern privind gradul de umplere a lacurilor, astfel încât Hidroelectrica să poată produce mai mult”, a mai spus Badea.

Comunicatul integral transmis de Hidroelectrica:

“Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spațiul public de Consiliul Concurenței în legătură cu modul de acțiune al societății pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. De asemenea, privim cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost antepronunțate.

Pentru eliminarea acuzațiilor de posibil abuz de poziție dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja, și este dispusă în continuare să pună la dispoziția oricăror instituții și organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societății. Compania respectă principiul transparenței în relația cu autoritățile și solicită, la rândul său, un tratament similar și corectitudine.

Subliniem și cu această ocazie că strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționează cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evită, pe cât posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicată. Societatea respectă principiile de comportament de piață consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice și gazelor naturale: tranzacționare transparentă, concurențială și nediscriminatorie. Astfel, deși Piața pentru Ziua Următoare este considerată ”de referință” în accepțiunea Consiliului Concurenței, ea prezintă pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacționat pe PZU 6% din totalul producției de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context și faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut o cotă de 3.5% din totalul volumelor tranzacționate pe PZU, și de 5.2% în primul semestru al anului curent. Poziția dominantă presupune, în definiția dată de Comisia Europeană, că ”o întreprindere care deţine o cotă importantă dintr-o anumită piaţă să se comporte în sensul îngrădirii concurenţei pe acea piaţă. De asemenea, poziţia dominantă este considerată comportament anticoncurenţial atunci când întreprinderea se foloseşte de poziţia sa în mod abuziv pentru a elimina concurenţa”, ori Hidroelectrica nu se găsește într-o astfel de situație. Fluctuațiile de preț de pe piețe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă.

Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica își asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare și serviciile de sistem licitate, și – mai mult, se află la dispoziția Operatorului Național de Transport Transelectrica, apelările în piața de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalți participanți la piață făcându-se exclusiv prin DEN”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW