Într-o ambianță ce ne reamintește de epoca războiului rece, exacerbată în special după tentativa de asasinare prin otrăvire cu substanțe neurotoxice a fostului spion rus Serghei Skripal, mai multe puteri occidentale acuză serviciul de informații militare din Rusia, GRU, că desfășoară importante atacuri cibernetice la nivel mondial.
Justiția americană a anunțat – pe spații ample – inculparea a șapte agenți ai GRU implicați într-o largă campanie mondială de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului, denunțată și de către Marea Britanie, Olanda, Canada și Australia. Între inculpații ruși descoperiți în ultimele săptămâni figurează și patru agenți expulzați din Olanda.
O operațiune de anvergură mondială
Agenții ruși inculpați în Statele Unite au părăsit teritoriul american înainte de finalizarea anchetei. Ei ar fi piratat sistemul informatic al grupului Westinghouse care furnizează combustibil nuclear centralelor ucrainiene, precum și cele ale agențiilor care au dezvăluit cazuri de dopaj în rândul sportivilor ruși la ultimele Jocuri Olimpice, inclusiv Agenția mondială antidopaj. Acești ofițeri ruși s-ar fi infiltrat în computerele americane în mod regulat în perioada decembrie 2014-mai 2018. Ministrul adjunct american al Justiției, John Demers, a declarat că a avut loc «un acces sofisticat, continuu și neautorizat» în diverse rețele informatice. Trei dintre cei șapte agenți au fost deja inculpați în luna iulie, în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller referitoare la ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.
Washingtonul a anunțat că va pune la dispoziția NATO capacitățile sale în materie de atacuri cibernetice. Promisiuni similare au formulat Marea Britanie, Estonia, Olanda și Bruxelles-ul, cu scopul de a para atacurile informatice de proveniență rusă. Autoritățile olandeze au dezvăluit cum agenți ruși au poziționat un vehicul burdușit cu echipamente electronice în parkingul unui hotel situat în imediata apropiere a sediului din Haga al Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu scopul de a pirata sistemul informatic al acesteia. O dovadă a anvergurii rețelei de piratare este ordinatorul portabil găsit în vehicul, conectat la Brazilia, laboratorul OIAC din Elveția și Malaysia, țări ce au legătură cu ancheta asupra distrugerii, în 2014, deasupra Ucrainei, a avionului MH17. Este vorba de catastrofa aviatică petrecută în luna aprilie, în momentul în care aveau loc, concomitent, anchete privind otrăvirea lui Serghei Skripal, atacul chimic la Douma în Siria, imputat de către occidentali forțelor lui Assad. Reacția Rusiei la toate aceste informații, dezvăluiri ce atestă existența unei campanii de atacuri cibernetice de anvergură mondială, a fost ironia cum că Occidentul suferă de o «spionită înverșunată».