Serghei Lavrov pune în gardă împotriva tentativelor ce vizează subminarea rolului central al ONU în problemele lumii

Aflat la New York, la sesiunea Adunării generale a ONU, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat sâmbătă că există tentative evidente ce vizează subminarea rolului central al Organizației Națiunilor Unite în politica mondială.

„Esențial, noi nu avem altă opțiune, întrucât largul mecanism de cooperare al Națiunilor Unite este deosebit de pertinent la ora actuală, în condițiile în care numărul problemelor de pe agenda internațională crește, evantaiul amenințărilor transfrontaliere se lărgește și numărul focarelor de tensiune regionale îmbracă un substanțial potențial de destabilizare”, a subliniat Serghei Lavrov în cadrul dezbaterilor generale ale celei de a 76-a sesiuni a Adunării generale a ONU. În aceste circumstanțe, a insistat el, organizația mondială „trebuie să joace un rol central de coordonare în politică mondială, exploatând pe deplin potențialul său de multiculturalism universal și de legitimitate”.

În ultimul timp, a subliniat cu regret domnia sa, asistăm la tentative persistente de „diminuare a rolului ONU în soluționarea unor probleme-cheie ale momentului actual, de a o marginaliza sau a o transforma într-un instrument maleabil pentru promovarea intereselor personale ale fiecăruia” și a avertizat că „legea celui mai puternic” este din ce în ce mai des aplicată în locul dreptului internațional.

Șeful diplomației ruse a estimat că așa-numita ordine fondată pe reguli, revendicată de Occident, se bazează în realitate pe o dublă măsură. Atunci când servește interesele Occidentului, dreptul popoarelor la autodeterminare este unul absolut; atunci când dreptul la autodeterminare contravine intereselor geopolitice ale Occidentului, dreptul respectiv este complet uitat. Președintele Biden, a reamintit Lavrov, a anunțat recent că respinge utilizarea metodelor militare pentru remodelarea altor țări…„Noi cerem Statelor Unite să facă încă un pas și să respingă orice altă metodă vizând impunerea modelului lor de dezvoltare altora, nu doar metodele militare”, a spus Serghei Lavrorv.


- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW