Sfaturi de grădinărit: 6 pași în amenajarea grădinii

Amenajarea „de la zero” a unei grădini este un proiect aproape la fel de complex ca cel pentru amenajarea unei case, iar înainte de a trece la acțiune trebuie să ai un plan bine pus la punct. Trebuie sa te decizi mai întâi asupra stilului în care vrei sa-ți amenajezi grădina, apoi a spațiilor și a amplasării acestora, a instalațiilor și a elementelor ornamentale.

În acest sens sunt mai multe etape care trebuie parcurse în ordine, pe care le vom descrie în cadrul acestui articol.

Nivelarea și terasarea terenului

Sunt primele operațiuni de la care trebuie să pornească amenajarea oricărei grădini, în această etapă fiind esențial să testezi și calitatea solului, pentru a vedea ce culturi se pretează. În cazul unui teren plat, terenul se curăță mai întâi, apoi se nivelează.

În această etapă se efectuează și operațiunile care presupun efectuarea de săpături, precum fundații, marcarea traseului cablurilor electrice sau a unui sistem de irigații.

În cazul în care terenul se află într-o zonă de deal sau de munte, iar suprafața este în pantă, se efectuează lucrări de terasare.

Amenajarea aleilor

Pentru amplasarea viitoarelor amenajări, ai nevoie de căi de acces, astfel că următoarea etapă după nivelarea sau terasarea terenului este construirea aleilor. Se pornește de la aleea principală, continuând apoi cu cele secundare.

Înainte de asta trebuie să fii deja decis ce fel de alei îți dorești. Poți opta pentru alei betonate, alei din lemn sau pavate cu pietre, pietriș ori dale.

Etapa de construcție

În funcție de planul creionat, acum poți trece la realizarea construcțiilor fixe, cum ar fi garajul, bucătăria de vară, foișorul, zona de relaxare. La același capitol intră și alte amenajări menite să înfrumusețeze grădina precum fântâni artizanale, cascade, un mic eleșteu și orice altceva consideri de cuviință.

Amenajarea gazonului

Odată finisate construcțiile, este nevoie să cureți terenul de toate deșeurile rămase în urma acestor operațiuni, dar și de eventualele buruieni și alte plante nedorite. Aceste lucrări de igienizare sunt obligatorii, pentru a pregăti terenul în vederea amenajării gazonului.

Solul se sapă și se fertilizează corespunzător, apoi se greblează pentru a-l nivela. După ce ai efectuat aceste operațiuni, poți trece la semănatul semințelor. Acestea încolțesc în aproximativ două săptămâni, timp în care trebuie să le uzi ușor cu o stropitoare.

Principala operațiune de întreținere a gazonului constă în tunderea ierbii atunci când aceasta depășește înălțimea dorită. În acest scop, vei găsi pe piață o ofertă variată de motocoase, putând opta pentru varianta pe benzină sau cea electrică.

Înființarea culturilor vegetale

Dacă îți dorești și o grădină de legume sau o livadă de pomi fructiferi, poți trece la amenajarea acesteia concomitent cu cea a gazonului sau după ce ai finalizat plantarea semințelor de iarbă.

Legumele trebuie să fie plantate în locuri cât mai expuse la soare, pentru că au nevoie de multă lumină și căldură. De aceea, nu este indicat să înființezi culturi foarte aproape de casă sau alte construcții din grădină, pentru că acestea le țin umbră și le întârzie dezvoltarea. Din același motiv, nu recomandăm nici plantarea straturilor de legume printre pomii din livadă.

Nu cultiva foarte mult de la început, pentru că riști să ai o recoltă mai mare decât nevoile familiei, iar mare parte dintre legume vor ajunge la gunoi.

Aplicarea finisajelor

Este etapa finală în amenajarea grădinii pe care ți-ai dorit-o, iar acum nu mai ai decât de amplasat mobilierul de grădină și elementele decorative. Mobilierul ți-l alegi în funcție de preferințe, la fel și elementele decorative, având grijă să existe o armonie vizuală între acestea.

Durata unui astfel de proiect diferă în funcție de dimensiunea grădinii și de complexitatea lucrărilor, de la două-trei săptămâni până la câteva luni.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW