Carnea de porc este cea mai versatilă dintre cărnuri și prezintă o valoare nutrițională mai consistentă decât carnea de vită sau de miel. Indiferent că ești în căutarea unui grătar grozav, a unei mese rapide la mijlocul săptămânii, a unei mâncăruri gătite încet, a unui pulled pork sau a unui fel de mâncare în stil asiatic, există opțiuni de rețete pe care vei dori să le încerci.
Iată câteva sfaturi despre pregătirea și prepararea cărnii de porc a pentru o masă perfectă.
La ce să te uiți când cumperi carne de porc
Atunci când cumperi carne de porc, caută bucăți de culoare roz închis, nu gri sau roșie, cu o textură fină. Carnea de porc ar trebui să aibă o ușoară marmorare de grăsime pe toată suprafața, care ar trebui să fie fermă și albă.
Carnea de porc crescut în aer liber, organic, va avea probabil o culoare roz mai intensă și o cantitate sănătoasă de grăsime. Carnea de porc proaspătă trebuie păstrată în frigider sau în congelator. Organele și carnea tocată de porc trebuie consumate în ziua în care au fost cumpărate.
Cum se gătește carnea de porc
Carnea de porc, precum orice tip de carne, de altfel, este garantat mai gustoasă atunci când este gătită corect și nu prea mult. Bucățile de carne provenind din zone diferite ale animalului beneficiază de diferite metode de gătit. O bucată mare, cum ar fi un picior de porc, se gătește cel mai bine încet, la foc mic. Astfel, vei obține un preparat fraged și gustos. În plus, este incredibil de ușor de făcut.
Fiecare parte a porcului poate fi consumată: de la ureche și nas, la coadă. Cheia pentru a găti bine carnea de porc constă în înțelegerea metodei de gătire potrivite pentru fiecare bucată.
Un alt sfat important de reținut atunci când gătești carnea de porc este că aceasta trebuie să fie bine condimentată. Nu trebuie să te rezumi doar la sare și piper, deoarece poți folosi și ierburi, condimente sau o saramură pentru a da savoare.
Folosește un termometru pentru carne pentru a verifica dacă carnea este gătită. Carnea de porc trebuie să ajungă la cel puțin 65⁰C în centru pentru a putea fi consumată în siguranță.
La fel ca majoritatea cărnurilor, carnea de porc trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi gătită și trebuie lăsată să se odihnească timp de câteva minute după ce a fost gătită.
Cele mai comune bucăți de carne de porc pentru gătitul la foc mic includ piciorul, spatele, obrazul și burta și ceafa de porc. Aceste bucăți de carne au un conținut mai mare de grăsime și sunt mai dure, astfel încât o metodă de gătire îndelungată va contribui la frăgezirea lor.
Bucățile fragede de carne de porc sunt mai potrivite pentru a fi gătite rapid, fie într-o tigaie pe aragaz, fie în cuptor. Carnea de porc gătită prea mult este uscată și dură, așa că asigură-te că o supraveghezi pe măsură ce se gătește.
Bucățile de carne de porc cele mai potrivite pentru o gătire rapidă includ pulpa, mușchiul sau ceafa de porc. Adesea, aceste bucăți sunt marinate mai întâi pentru a le conferi aromă.
- Publicitate -
Ce ingrediente se combină de minune cu o bucată de carne de porc
Carnea de porc este o carne bogată și grasă care, deși este delicioasă, devine și mai apetisantă atunci când este contrabalansată cu ingrediente cu gust mai ascuțit. Asocierea evidentă este mărul, care este bine cunoscut pentru că flatează calitatea cărnii.
Mierea se combină, de asemenea, foarte bine cu carnea de porc. Dulceața sa suavă poate fi folosită pentru a marina carnea înainte de a o găti.
O marinată va ajuta carnea de porc să devină suculentă și aromată. Chiar și o marinare rapidă, de 10 minute, în timp ce pregătești legumele sau alte ingrediente, va schimba gustul cărnii. Procesul de marinare ajută la descompunerea proteinelor din fibrele de carne și înmoaie suprafața, frăgezind carnea. Dacă ești bine organizat, o marinadă de peste noapte va face carnea de porc mai suculentă și mai delicioasă.
Cum știi când carnea de porc este gătită
Carnea de porc poate fi considerată bine gătită atunci când nu mai este roz și sucul din bucata de carne curge limpede. În mod ideal, cu ajutorul unui termometru pentru carne, temperatura internă ar trebui să fie de 75-80°C pentru o friptură medie sau de 80-85°C pentru o friptură bine făcută.
Așadar, o varietate de feluri de mâncare pot fi gătite din diferite părți ale carcasei de porc. Unele dintre ele sunt bogate în calorii, altele ușoare și chiar dietetice. Vei putea savura o friptură de porc delicioasă dacă ai o înțelegere de bază a modului în care trebuie pregătită carnea de porc.