Dacă vrei să începi o afacere în agricultură, înființarea unei livezi ar fi o idee inspirată. Pentru a obține profit dintr-o astfel de afacere, trebuie să știi totul despre plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi, așa că am decis să te ajutăm cu câteva sfaturi.
Cele mai bune soluri
Nu este suficient să dispui de o suprafață de teren pentru a putea spera că poți înființa aici o livadă, pentru că terenul respectiv trebuie să îndeplinească anumite condiții. În principal, acestea țin de calitatea solului, clima specifică zonei geografice, dar și posibilitățile de udare și efectuare a celorlalte lucrări necesare.
Fiecare specie de pomi fructiferi are cerințele proprii, însă cele mai bune soluri sunt cele bogate în humus și solurile de pădure brun-roșcate. Este important și ca terenul să se afle într-o zonă însorită, pentru ca pomii să beneficieze de lumină și căldură pe tot parcursul zilei. În livezile din zonele umbrite, se recomandă plantarea specii de pomi înalți, care pot compensa acest inconvenient.
Plantarea pomilor fructiferi
Toamna este perioada optimă de plantare, în intervalul cuprins între jumătatea lunii octombrie și a doua decadă din noiembrie. Astfel, rădăcinile au timp să se prindă până la venirea iernii, permițând continuarea procesului vegetativ în primăvară.
Pomii fructiferi se pot planta și primăvara, cu condiția ca această operațiune să aibă loc cât mai devreme și să fie urmată de udări repetate.
Plantarea presupune săparea unei gropi pe fundul căreia se pune pământ mărunțit, peste care se plasează rădăcina. Se presară apoi alt rând de pământ mărunțit peste rădăcină, care se tasează ușor, iar groapa se astupă până sub nivelul punctului de altoire. Se tasează din nou prin călcare, după care se toarnă o găleată cu apă, apoi se face un mușuroi de pământ în jurul trunchiului, care îl va proteja de ger. După 5 zile se udă din nou cu 5 litri de apă și se repetă operațiunea de tasare.
Combaterea buruienilor și dăunătorilor
O livadă neîntreținută corespunzător este ținta perfectă pentru diferiți dăunători și agenți patogeni care provoacă boli ale pomilor fructiferi. În același timp, și buruienile lăsate să crească printre pomi pot ruina o recoltă. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este necesară administrarea de tratamente care să combată bolile și dăunătorii. Pomii sunt vulnerabili în special vara, de aceea starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent, iar atunci când apar primele semne de boală, se acționează imediat. Stropirile se fac atât în scop curativ, cât și preventiv, iar regula de bază este ca tratamentele să nu se aplice în perioada înfloririi.
Combaterea buruienilor se face prin erbicidări, constând în aplicarea de soluții care distrug aceste plante dăunătoare, împiedicându-le să se dezvolte.
Fertilizarea
Pentru a se dezvolta și a da o recoltă bogată, pomii trebuie să beneficieze de aportul necesar de substanțe nutritive, pe care le extrag din sol. Aceste resurse nu sunt inepuizabile, astfel că este necesar ca substanțele nutritive să fie adăugate în sol, iar acest lucru se face cu ajutorul îngrășămintelor. Acestea pot fi naturale sau chimice, iar procesul de administrare a lor se numește fertilizare. În livezi sunt recomandate îngrășămintele naturale, care pot fi administrate atât sub formă solidă, cât și lichidă. De regulă, fertilizarea se face în două etape, având grijă ca ultima din ele să aibă loc cel târziu cu o lună înaintea coacerii fructelor.
Îngrijirea pomilor presupune și o serie de alte lucrări efectuate pe tot parcursul anului, iar dacă livada este una de dimensiuni medii sau mari, vei avea nevoie de mijloace mecanizate pentru a face față. Cele mai indicate utilaje pentru lucrările mecanizate din livadă sunt motocultoarele, care permit dotarea cu diferite accesorii și pot fi folosite chiar și pe cele mai dificile terenuri.