Shoah: Căile ferate olandeze vor plăti indemnizații supraviețuitorilor și descendenților victimelor nazismului

Circa 110.000 de persoane persecutate au fost trimise cu trenurile societății feroviare naționale a Olandei (NS) către lagărele naziste de exterminare. Din totalul de 50 milioane euro ce vor fi acordate de Căile ferate olandeze, indemnizațiile variază între 5.000 și 15.000 euro de persoană.

După vorbe, s-a ajuns la decizii concrete. La 14 ani după ce au fost exprimate scuze oficiale, societatea națională a căilor ferate olandeze (NS) a anunțat valoarea indemnizațiilor ce vor fi acordate supraviețuitorilor și persoanelor apropiate evreilor și romilor deportați către lagărele de exterminare naziste în trenuri puse la dispoziție de această societate olandeză.

Întreprinderea și-a recunoscut vina încă din anul 2005 pentru sprijinul material acordat politicii de exterminare a evreilor și a romilor pusă în aplicare de naziști. În total, circa 110.000 de persoane au fost duse cu trenurile puse la dispoziție de NS către lagărele morții de la Auschwitz, Sobibor și Bergen-Belsen.

500 de foşti deportaţi sunt încă în viață

Societatea căilor ferate olandeze a asigurat transferul deținuților către orașul de tranzit olandez Westerbork, la frontiera cu Germania. La vremea respectivă, căile ferate olandeze au primit o compensație financiară din partea ocupanților naziști evaluată în prezent la aproximativ 2,5 milioane de euro. În final, NS a acceptat să verse între 40 și 50 milioane euro supraviețuitorilor și apropiaților victimelor nazismului transportate cu vagoanele NS. Cei 500 de supraviețuitori olandezi ai lagărelor de exterminare actualmente încă în viață vor primi fiecare câte 15.000 de euro. Văduvele sau văduvii deportaților exterminați vor primi câte 7.500 euro, iar copiii – între 5.000 și 7.500 euro. Acest pas înainte după mulți ani de demersuri se datorează unui kineziterapeut al echipei de fotbal Ajax Amsterdam, Salo Muller. Părinții săi au pierit la Auschwitz, după ce fuseseră transferați cu trenurile olandeze. De mai bine de doi ani, el a militat pe toate căile posibile pentru a obține recompensă financiară din partea NS. A mers până la a amenința societatea căilor ferate olandeze cu un proces în justiție, înainte ca NS să accepte – în noiembrie 2018 – principiul compensațiilor în bani. O comisie specială a fixat în cursul acestei săptămâni valoarea concretă a indemnizațiilor, într-un moment plin de semnificații… la 75 de ani de la eliberarea Olandei de sub ocupația nazistă.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. Minune mare ! Se destepta prostu’ !
    Ori, altii sunt prostii ?!
    La terminarea razboiului-2 mondial, Churchil zicea : # Imperiile viitorului vor fi imperiile mintii. #

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW