20.3 C
București
luni, 12 aprilie

Situația din Birmania provoacă neliniște în comunitatea internațională

Miniștrii de Externe ai țărilor ASEAN (Asociația națiunilor din Asia de sud-est), din care fac parte Birmania, Singapore, Filipine, Indonezia, Thailanda, Laos, Cambodgia, Malaysia, Brunei și Vietnam, au cerut marți juntei militare la putere în Birmania să o elibereze imediat pe lidera aleasă democratic Aung San Suu Kyi, înlăturată de la guvernare prin lovitura de stat militară din 1 martie. Acest apel intervine după ce, în ultimele zile, situația din Birmania s-a agravat serios, mai ales după ce poliția a deschis focul cu gloanțe reale și grenade împotriva manifestanților care în diverse orașe ale țării au protestat contra regimului instaurat de junta militară instalată prin forță la putere. Șefii diplomaţiilor asiatice s-au întreținut prin videoconferință cu un reprezentant al armatei birmane, prin intermediul căruia au cerut încetarea violențelor împotriva populației civile și începerea unui dialog cu toate partidele politice din Birmania, inclusiv cu cel al liderei sale Aung San Suu Kyi.

Agențiile internaționale de presă citează îndeosebi poziția luată de Lee Hsien Loong, ministrul de Externe din Singapore, principal investitor în Birmania, care a calificat situația din Birmania drept “un pas tragic înapoi”. În opinia sa, “este inacceptabilă folosirea forței letale împotriva civililor, a manifestanților neînarmaţi”. Ministrului de Externe singaporez i s-au alăturat și alți omologi ai săi din ASEAN pentru a cere eliberarea imediată a dnei Aung San Suu Kyi. Ministrul de Externe al Malaysiei, Hishammuddin Hussein, a avertizat că dacă situația în Birmania continuă să se agraveze, “sunt în pericol pacea, stabilitatea și prosperitatea regiunii”. Indoneziana Retno Marsudi, având reputația de lider al ofensivei diplomatice regionale și reprezentanta unui grup economic puternic în regiune, a cerut juntei să deschidă porțile Birmaniei pentru ASEAN, capabil să rezolve conflictul și să restabilească democrația.

O nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Dat fiind că marți și miercuri forţele de securitate birmaneze au deschis din nou focul cu gloanțe reale împotriva manifestanților, numărul morților ajungând la 18, membrii Consiliului de Securitate intenționează să se reunească din nou săptămâna aceasta pentru a discuta situația din Birmania.


Foto: By U.S. Marine Corps Sgt. Aaron Hostutler – https://www.defense.gov/Photos/Photo-Gallery/igphoto/2001129132/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38741862

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW