Iranul va continua să-și reducă din angajamentele pe care și le-a luat în privința programului său nuclear, în cazul în care țările semnatare ale acordului internațional din iulie 2015 de la Viena nu dau «semnale pozitive» privind aplicarea lui, a anunțat președintele iranian Hassan Rohani, prezent sâmbătă la Dushambe (Tadjikistan), unde are loc o reuniune a liderilor țărilor Asiei centrale, plus Rusia și China («Conferința privind interacțiunea și măsurile de încredere în Asia» CICA).
Iranul nu a mers încă până la a anunța ieșirea sa din acord, dar a anunțat că, în cazul inacțiunii statelor semnatare, va proceda la operaţiuni de îmbogățire a uraniului la un nivel mai amplu.
«Evident, Iranul nu poate să respecte în mod unilateral acordul de la Viena», a declarat Hassan Rohani la reuniunea de la Dushambe. «Trebuie ca toate părțile semnatare ale acordului să contribuie la punerea lui în aplicare», a subliniat el, fără să facă vreo precizare referitoare la angajamentele la care Iranul intenționează să renunțe. Reamintim că planul de acțiune decis la Viena, semnat de țările membre ale grupului P5+1(China, Rusia, SUA, Franța, Marea Britanie și Germania) prevede un control asupra programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor economice. Donald Trump, care consideră că acordul respectiv este «unul dintre cele mai proaste» semnate vreodată de Statele Unite, a decis, în luna mai anul trecut, ieșirea din acest acord și reinstituirea sancțiunilor economice împotriva Iranului. Vladimir Putin a anunțat însă că Rusia susține în continuare acordul și a chemat ceilalți semnatari să procedeze în același mod, să-și onoreze angajamentele. Condiția pusă de Donald Trump la reinstalarea sancțiunilor economice ce vizează în primul rând blocarea exporturilor de petrol iranian a fost ca Teheranul să accepte negocierea unui alt acord nuclear.
Iranul a suspendat deja unele dintre angajamente
Luna trecută, Iranul a anunțat suspendarea unora dintre angajamentele luate prin acordul de la Viena și a dat un termen de 60 de zile țărilor semnatare care vor să onoreze în continuare propriile lor angajamente, în special în domeniile petrolier și bancar, să pună în aplicare angajamentele luate. Statele Unite au amenințat cu sancțiuni statele care vor continua să facă schimburi comerciale cu Iranul, în special achiziţionându-i petrolul. (Sunt vizate direct Marea Britanie, Franța și Germania). Iranul nu a mers încă până la a anunța ieșirea sa din acord, dar a anunțat că, în cazul inacțiunii statelor semnatare, va proceda la operaţiunile de îmbogățire a uraniului la un nivel mai amplu.