Situație catastrofală în Europa în urma inundațiilor

180 morți în Europa. Angela Merkel, în zonele afectate dramatic din Germania

Angela Merkel s-a deplasat duminică în landul Rhenania-Palatinat, în zona localității Schuld, nu departe de Bonn, cea mai afectată de inundațiile devastatoare care au lovit Europa începând de la mijlocul săptămânii trecute. Dna cancelar s-a declarat șocată de distrugerile de-a dreptul «suprarealiste» și «terifiante» provocate de ape și a chemat la accelerarea luptei împotriva schimbărilor climatice. Angela Merkel a constatat duminică cum arată peisajele devastate de inundații din întreaga Europă de Vest care au provocat moartea a cel puțin 183 de persoane numai în Germania și Belgia, bilanț ce crește cu fiecare zi, aproape 2.000 de persoane fiind date dispărute.

Ajunsă duminică în Rhenania –Palatinat, dna Merkel a constatat personal că o parte din localitatea Schuld a fost totalmente distrusă de apele râului Ahr. «Am în față o situație suprarealistă și fantomatică, limba germană negăsind toate cuvintele adecvate pentru a descrie distrugerile provocate», a afirmat Angela Merkel la o conferință de presă ținută duminică. În acest land și-au pierdut deja viața, conform unui bilanț provizoriu, 110 persoane din cele 153 anunțate pentru întreaga Germanie. Angela Merkel a promis angajamentul statului la reconstrucția zonelor afectate de inundații. La începutul săptămânii, cu titlu de măsură de urgență, în guvern va fi decis un ajutor de cel puțin 300 milioane de euro, înaintea unui vast program de reconstrucție de mai multe miliarde de euro, a anunțat ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz.

Un bilanț în continuare provizoriu

Din cifrele anunțate până acum, numai în landul Rhenania-Palatinat poliția a putut deocamdată să evalueze numărul morților la 110 și pe cel al răniților la cel puțin 670, bilanțul riscând să crească de la o oră la alta. Potrivit unor ultime informații, situația se degradează și în alte zone situate mai în sudul țării, la frontiera cu Austria, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică au început ploi puternice și vijelii. Un «plan – catastrofă» a fost decretat în districtul german Berchtesgaden, unde au fost deja mobilizate mai multe sute de pompieri. În Austria, pompierii sunt în stare de alertă, în special în regiunile Salzburg și Tyrol, în timp ce vechiul oraș Hallein se află deja sub ape. Premierul Sebastian Kurz a semnalat furtuni, ploi torențiale și distrugeri importante «în mai multe regiuni ale țării».

În Belgia, unde marți va fi marcată o zi de doliu național, sunt înregistrate deja 27 de victime, iar distrugerile sunt la fel de impresionante. Forțele de securitate continuă să caute multitudinea de persoane date deocamdată dispărute. Și guvernul belgian a promis un ajutor urgent pentru reconstrucție. Un plan de ajutor guvernamental de mai multe miliarde de euro este în curs de pregătire.

Uniunea Europeană a reacționat imediat, dând asigurări de sprijin în fața intemperiilor tuturor țărilor afectate – Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg și, mai nou, Elveția. ”Noi, europenii, suntem din toată inima alături de voi în aceste momente dificile”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu prilejul unei vizite, sâmbătă, în Belgia.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. World WEATHER – Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red (heavenly definition). Chiar credeti ca dezastrele sunt naturale?
    Milionarii si miliardarii de pe Pamant, ministerul Finantelor si ministerul Economiei creati in Casa Raiului dupa seif, tabloul-icoana cu Potopul lui Noe si rama cu pietre verzi fosforescente. Ex: Mansa Musa, cel mai bogat om din istoria lumii. Averea lui creata in Casa Raiului dupa plicurile mele cu foite de aur de 22Kt, 24Kt.
    Legea Sfanta prevede ca averea bogatilor sa se imparta in trei astfel: o treime data la saraci, o treime data bisericii, moscheii, templului hinduist sau templului buddhist si-o treime pastrata pentru ei. Cele doua treimi din bani n-o sa le vad niciodata, asa ca o sa mi le iau singur prin uragane, inundatii etc. foarte costisitoare pentru fiecare STAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW