3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

Societatea biotehnologică Moderna a intrat în a treia fază de testare a unui vaccin contra coronavirusului

Vaccinul, dezvoltat în colaborare cu Institutul Național american al Sănătății (NIH), este primul din circa 160 vaccinuri în curs de testare în lume, ajuns însă în a treia faza de testare clinică.

“Este un record mondial”, “un eveniment istoric”, au declarat reprezentanții societății de biotehnologie Moderna la declanșarea ultimelor etape ale testelor clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului. Aceștia au ținut să sublinieze că viteza-record de lucru nu a compromis cu nimic controlul și sănătatea celor care acceptă să testeze vaccinul. “Vom continua lucrul în ritm rapid și în niciun caz nu compromitem securitatea sanitară”, a precizat însuși directorul general al societăţii Moderna, Stephane Bancel.

30.000 persoane testate

Teste de cea mai mare anvergură, în 86 situri din America, sunt necesare pentru a se stabili eficacitatea vaccinului. “Rezultatele primelor teste clinice arată că vaccinul experimental ARNm-1273 este sigur și imunogen, ceea ce justifică lansarea fazei a treia a testării clinice”, a declarat și cunoscutul imunolog american Anthony Fauci, într-un comunicat al Institutului Național american al Sănătății. Primii participanți la studiu – el urmând a fi efectuat pe 30 000 persoane – au fost deja vaccinați, a declarat luni societatea de biotehnologie cu sediul în Cambridge (statul american Massachusetts).

Duminică, 26 iulie, a fost anunțată injectarea de către administrația Trump a încă 472 milioane de dolari (dublând suma acordată inițial) pentru finanțarea vaccinului experimental contra Covid-19 dezvoltat de Moderna.

Moderna este una dintre cele cinci întreprinderi pe care administrația Trump a mizat în cadrul așa-numitei operațiuni anti-coronavirus “Warp Speed”(“Cu viteza luminii”), alături de AstraZeneca (partener industrial la vaccinul din Oxford), Johnson & Johnson, Merck și Pfizer. Scopul este fabricarea a 300 milioane doze de vaccin până în ianuarie 2021. Iar dacă rezultatele testelor vor fi concludente, Moderna promite să furnizeze câte 500 milioane doze anual și, potențial, până la un miliard de doze.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW