Sofagate: Parlamentul European i-a mustrat pe Charles Michel și pe Ursula von der Leyen

Scandalul „Sofagate” izbucnit după vizita în Turcia a lui Charles Michel și a dnei Ursula von der Leyen a impresionat negativ Parlamentul European. Marți, liderii grupurilor politice din PE i-au invitat pe cei doi lideri europeni să explice cele petrecute cu prilejul întâlnirii lor cu Recep Erdogan la Ankara. Le-a fost exprimată o „profundă și puternică nemulțumire” față de atitudinea pe care au avut-o față de nerespectarea regulilor de protocol de către oaspeții turci. „Noi”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE, „așteptăm de la conducătorii noștri să facă front comun, inclusiv când este vorba de protocol, atunci când reprezintă Uniunea Europeană în străinătate”. „Noi avem nevoie de o voce pe scena internațională”, a declarat Dacian Cioloș, președintele grupului Renew, partidul din care face parte și Charles Michel, președintele Consiliului european.

Așa cum a procedat în presa din ultimele zile, Charles Michel s-a scuzat și și-a exprimat profunde regrete față de Ursula von der Leyen. Aceasta, evident vexată, i-a atras atenția că nu va mai permite repetarea unei astfel de situații ca aceea de la întâlnirea cu Erdogan.

Cod de bună conduită?

Citând surse informate din Bruxelles, ziarul „le Figaro” relatează că cei doi lideri europeni, în explicațiile oferite, și-au menținut fiecare versiunea proprie asupra celor întâmplate la Ankara. Ursula von der Leyen dorește ca instituțiile europene să se pună de acord asupra unui „cod de bună conduită” care va permite evitarea situațiilor jenante atunci când cei doi lideri călătoresc împreună în străinătate. Cabinetul său pregătește un document în cinci puncte, supus la sfârșitul săptămânii trecute echipelor lui Charles Michel. Acestea nu vor să știe de document întrucât presupune modificarea tratatelor europene. Charles Michel nu a făcut niciun comentariu pe marginea propunerii dnei Ursula von der Leyen. Cei doi lideri se vor prezenta la plenara PE de la sfârșitul lunii aprilie pentru a prezenta rezultatele deplasării lor la Ankara, schimburile de opinii pe care le-au avut cu Recep Erdogan. Ei vor prezenta eurodeputaților și soluția pe care au găsit-o pentru a nu mai apărea atât de dezbinaţi în străinătate și a nu slăbi astfel instituțiile europene pe care le conduc în fața Parlamentului European.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Fa Michel fa, la ce ai tinut-o in picioare pe nazista Ursuza in fata ta si a lu Erdo Han si nai trimis-o dupa apa minerala si alune asa cum era normal in noua societate pe care o construiesc ea si masonii ei care-si zic mondiali de la safu lor Jiji Mondialu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW