Spaniolii s-ar putea prezenta la urne la 28 aprilie. Dreapta politică este favorită, dar o incapacitate de a realiza alianțe pentru a asigura o majoritate, precum și ascensiunea extremei drepte pot contrazice previziunile.
Parlamentul spaniol a pus în minoritate guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez la dezbaterea bugetului. Criza catalană a avut și ea un impact serios asupra susținerii guvernului ultra-minoritar al Partidului Socialist (PSOE – cu 84 mandate din 350). Imediat după începerea procesului liderilor secesionişti catalani, deputații secesionişti și-au retras sprijinul pentru premierul socialist. Și, astfel, Pedro Sanchez devine victima unei alianțe contra naturii, între secesionişti și dușmanii lor dintotdeauna, Partidul Popular (dreapta) și liberalii din Ciudadanos (centru dreapta). «Este un fel de moțiune de cenzură de facto», a comentat situația nou creată Pablo Casado, unul dintre liderii Partidului Popular. De fapt, o aluzie la moțiunea de cenzură care i-a înlăturat de la putere pe Populari, cu premierul lor de atunci Mariano Rajoy, în urmă cu opt luni. Pedro Sanchez a promis că va anunța vineri data exactă a alegerilor legislative, dar este deja evocată ziua de 28 aprilie. Toate datele dau ca favorit Partidul Popular. Un sondaj publicat de «El Pais» creditează Dreapta, în totalitatea formațiunilor ei, cu 49% din intențiile de vot, respectiv cu 3% mai mult decât la scrutinul din 2016. Dar acest procentaj nu-i asigură și o majoritate pentru a forma guvernul, iar o posibilă alianță este, acum, greu de prognozat. La Stânga, Partidul Socialist este creditat cu 24,4% din intențiile de vot, iar Podemos se menține la 15%. Nici aici, după cum se vede, nu este posibilă obținerea unei majorități. Rămâne Extrema dreaptă, creditată cu 10,6% din voturi. Cine se va alia cu ea? – aceasta este întrebarea.
Migranții, tema dominantă
Extrema dreaptă va face din problema migrației calul de bătaie în campania sa electorală. Partidul Popular a rupt tabuul asupra acestui subiect. Ultimele cifre ale agenției europene Frontex arată o dublare a migranților intrați în Spania pe la frontiera mediteraneeană (3.780 în luna ianuarie). Se anunță o campanie electorală complicată, cu impact asupra stabilității politice a țării. Iată cum, dintr-odată, relevă un comentator de la «Dernières Nouvelles d’Alsace», cinci «mari» ai Uniunii Europene se confruntă cu probleme politice complicate: după Spania, «Franța lui Macron cu Vestele galbene, Germania, unde Angela Merkel pregătește o schimbare de coaliție, Italia, cu ”atelajul” său populist care încearcă să-și soluționeze problemele tot la urne, fără a uita Regatul Unit, aflat pe punct de implozie».