Spectacolul Teatrului Bulandra, „O scrisoare pierdută”, cu distribuția din 1972, va fi difuzat, în premieră absolută, într-o transmisiune radio

Aceasta este singura înregistrare integrală a spectacolului regizat de Liviu Ciulei în versiunea care a precedat cutremurul din 1977.

Pe 29 noiembrie, de la ora 11:00, în premieră națională, Teatrul Bulandra prezintă, în exclusivitate la Radio Guerrilla, versiunea realizată înainte de 1977 a spectacolului ”O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei.

Liviu Ciulei

Cu Toma Caragiu în rolul Tipătescu și Rodica Tapalagă în rolul Zoe, aceasta este singura înregistrare cu distribuția originală.

Pe 29 noiembrie, când RADIO GUERRILLA împlinește 17 ani de existență, Teatrul Bulandra aduce în atenția publicului iubitor de teatru, de data aceasta pe calea undelor, un spectacol de excepție, care se credea pierdut.

Atunci când spunem ”O scrisoare pierdută”, avem în minte în primul rând înregistrarea live a spectacolului de la Teatrul Bulandra realizată de TVR în anul 1983. Pentru public, Zoe va fi, desigur, Mariana Mihuț. Iar apelul celebru: ”Zoe, fii bărbată!” nu va suna, pentru publicul larg din România, altfel decât în felul în care îl rostește Victor Rebengiuc (în rolul lui Ștefan Tipătescu).

Octavian Cotescu

Respectiva înregistrare a unei reprezentații live, jucată pe scena Teatrului Bulandra, în fața sălii pline, a fost făcută în perioada în care Tudor Vornicu se afla la conducerea TVR. Un act care, dincolo de a fi unul cultural, a fost și un act de precauție. De prezervare. De salvare.

De ce de salvare? Trebuie să reamintim aici un aspect extrem de important, dar – din păcate – necunoscut sau uitat de majoritatea (tele)spectatorilor din România: spectacolul din 1979 este precedat de versiunea care s-a jucat între 1972 și 1977 (montare care a avut premiera la 29 ianuarie 1972). În acea perioadă, Ștefan Tipătescu a fost jucat de actorul Toma Caragiu, iar Zoe era interpretată de Rodica Tapalagă.

Cutremurul din 1977, care a schimbat dramatic chipul Bucureștiului, dar și al țării, a afectat în mod tragic și lumea teatrului și a cinematografiei românești, prin pierderea lui Toma Caragiu. După doi ani de explicabilă pauză, regizorul Liviu Ciulei va relua spectacolul la Bulandra, în aceeași montare, cu același scenariu și cu aceeași scenografie. Ba chiar, exceptând rolurile Tipătescu, Zoe și Agamiță Dandanache, cu aceeași distribuție. Dan Jitianu l-a secondat pe Liviu Ciulei la concepția decorului, iar Doris Jurgea a creat costumele.

Mircea Diaconu

Spre deosebire de versiunea din 1979, cea de dinainte de cutremur nu a avut șansa de a fi fost înregistrată în mod complet nici pentru radio, nici pentru televiziune, deși în Arhiva TVR există o înregistrare parțială. A fost, așadar, un spectacol doar live, exclusiv pentru spectatorii care au avut șansa de a ajunge în fotoliile din sală, la reprezentații.

Dar iată că în arhiva Teatrului Bulandra a fost descoperită această înregistrare unică, realizată în regim propriu înainte de 1977. Impuritățile și trecerea timpului au afectat, desigur, calitatea înregistrării, dar, în același timp, îi subliniază vechimea și autenticitatea.

Prin bunăvoința și implicarea domnului Alex Dragomir de la Raza Studio, înregistrarea a beneficiat de curățare, estompare distorsiuni, editare, eliminare zgomot de fond și corectare.

Pe data de 29 noiembrie 2021, la ora 11:00, Teatrul Bulandra vă așteaptă pe frecvența Radio Guerrilla pentru a asculta în premieră ”O scrisoare pierdută”, așa cum se juca înainte de cutremurul din 1977.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW