marți, 11 august, 2020
31.9 C
București

Spirala în războiul comercial chino-american continuă: Noi taxe vamale reciproce urmează a fi impuse în următoarele săptămâni. Donald Trump lovește în forță

Beijingul și-a anunțat vinerea trecută intenția de a impune noi taxe vamale la importuri de produse americane în valoare de 75 miliarde de dolari. Operațiunea urmează să aibă loc în două etape, respectiv la 1 septembrie și 15 decembrie, cu titlu de represalii la taxele vamale suplimentare ce urmează a fi aplicate în curând de către Washington la importuri din China. Decizia Chinei, se spune într-un comunicat al Ministerului chinez al Comerțului, «a devenit necesară ca urmare a unilateralismului și protecționismului Statelor Unite».

Taxele vamale suplimentare chineze, precizează un comunicat difuzat de agenția de presă Xinhua, vor fi aplicate la 5078 de produse americane și vor varia între 5 și 10%. Aceste taxe privesc îndeosebi importuri de soia, carnea de porc, petrolul brut și chiar produse electronice. Beijingul a anunțat de asemenea impunerea, începând din 15 decembrie, a unor taxe vamale de 25% la automobilele americane importate și de 5% la piesele de automobile.

Donald Trump dă replică «rapidă» și «în forță»

Președintele Trump, «furios», a promis vineri – prin mesaje difuzate pe Twitter – să răspundă «în forță». Și a acționat fără întârziere, chiar în după-amiaza aceleiași zile, anunțând că taxele vamale la produse chineze în valoare de 250 miliarde dolari vor fi majorate, de la 1 octombrie, la 30%. Alte importuri de produse din China în valoare de 300 miliarde de dolari vor fi taxate, de la 1 septembrie, cu 15%, în loc de 10% cum anunțase anterior. În afara majorării taxelor vamale, Donald Trump, citat de France Presse și «Les Echos», și-a calificat omologul chinez drept «inamic» și a ordonat societăților americane implantate în China să-și delocalizeze întreprinderile. Le-a spus «să vină acasă și să producă în America produsele de care au nevoie». Constatând că este făcut de către Beijing responsabil pentru actuala tensionare a relațiilor bilaterale, președintele american a mai afirmat, spre surprinderea comentatorilor politici nu doar chinezi sau americani: «Nu avem nevoie de China, ne simțim mult mai bine fără ea».

*

De la declanșarea războiului comercial între Statele Unite și China, Washingtonul a impus deja taxe vamale suplimentare la bunuri chineze importate în valoare de 250 miliarde de dolari. Recent, a amânat până la 15 decembrie impunerea unor taxe vamale suplimentare de 10% la o întreagă serie de bunuri de larg consum importate din China. Beijingul a avertizat la începutul lunii august că va adopta «necesare măsuri de represalii» în cazul în care președintele Donald Trump pune în execuție amenințarea sa de a extinde drepturile vamale punitive la ansamblul produselor chineze importate.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Incident în apropierea Casei Albe. Trump și-a întrerupt conferința de presă și a fost evacuat

Președintele Donald Trump și-a întrerupt luni întâlnirea cu presa de la Casa Albă, fiind evacuat rapid de...

Statul a cheltuit 5 miliarde lei pentru combaterea pandemiei până la 1 iulie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului un raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de...

Numărul de noi persoane infectate cu Sars Cov-2 rămâne constant

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de...