Duminică, 3 mai, presa franceză anunța peste 240.000 morți la nivel mondial și cel puțin 3,3 milioane persoane oficial contaminate. Câți or mai fi fără să știe și fără să aibă simptome ale maladiei provocate de coronavirus?
În Franța, sâmbătă seară, cifrele erau încurajatoare, dar erau folosite drept argumente în sprijinul deciziei guvernului de a propune prelungirea stării de urgență până în 24 iulie. În ultimele 24 ore s-au înregistrat alți 166 morți și cu 51 pacienți mai puțini (față de zilele precedente) la reanimare. Totalul deceselor a crescut totuși, ajungând la 24.760. Pe acest fond, ministrul francez al Sănătății a avertizat că ieșirea din izolare programată pentru 11 mai este repusă în discuție dacă francezii sunt indisciplinați și nu respectă restricțiile impuse odată cu instituirea stării de urgență în lupta cu virusul ucigaș. Sâmbătă, așa cum s-a anunțat deja, guvernul francez a propus deja un text de lege conform căreia starea de urgență se prelungește până la 24 iulie, ieșirea din izolare urmând a avea loc treptat, în funcție de evoluția pandemiei în diversele departamente ale țării. Legea urmează să fie examinată și avizată începând de luni de către Senat și Adunarea Națională a Franței.
În Spania, numărul deceselor provocate de coronavirus depășise sâmbătă seară 25.000, în timp ce în Italia, bilanțul zilnic a continuat să crească.
Autoritățile italiene au anunțat sâmbătă seară cel mai mare număr de decese în ultimele 24 de ore începând din 21 aprilie, respectiv 474. Este o veste proastă intervenită cu două zile înaintea începerii ieșirii din izolare a Italiei. Numărul celor uciși de coronavirus a urcat din nou la aproape 29.000 de persoane.
Regatul Unit continuă și el să plătească un greu tribut, cu 600 decese în plus în ultimele 24 ore. Bilanțul total al deceselor a ajuns la 28.131, Regatul Unit devenind deja a doua țară cel mai dur lovită de coronavirus din Europa.
Statele Unite ajunseseră până sâmbătă seară la 64.283 morți, cu aproape 2.000 decese suplimentare în ultimele 24 de ore. Numărul total al contaminaţilor ajunsese la cifra uriașă de 1.092.815, din care 30.369 fuseseră depistați în ultimele 24 de ore. Singura veste mai bună: Agenția americană a medicamentului (FDA) a acordat o autorizație pentru utilizarea în urgență a antiviralului Remdesivir, care se spune că poate scurta durata restabilirii pacienților aflați în stare gravă din cauza coronavirusului.
Proorocire: nu se va descoperi niciodata leacul pe virusul COVID-19.