Statele Unite au spionat mai mulți lideri europeni, prioritar Angela Merkel, prin intermediul serviciilor de informații daneze

Un adevărat scandal ocupă în aceste zile primele pagini ale presei europene. Statele Unite au avut acces la numeroase date privindu-i pe înalții lideri europeni, în special pe Angela Merkel, în perioada 2012-2014. În acest scop au fost utilizate serviciile de informații daneze. Postul public danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a dezvăluit că NSA s-a conectat la cablurile de telecomunicații daneze pentru a spiona responsabili politici europeni de prim rang și alți înalți funcționari din Germania, Suedia, Norvegia și Franța, beneficiind de colaborarea, în materie de supraveghere, a serviciilor de informații militare daneze FE.
DR a dezvăluit aceste informații după o anchetă desfășurată în colaborare cu canalele TV suedez SVT, norvegian NRK, posturile de televiziune germane NDR și WDR, cotidianul german „Suddeutsche Zeitung” și cel francez „Le Monde”. NASA a putut astfel accede la SMS-uri, apeluri telefonice, internet. Încă nu s-a stabilit cu exactitate dacă autoritățile cele mai înalte ale Danemarcei erau la vremea respectivă la curent cu aceste fapte, dar dacă se va dovedi, va fi vorba de „ceva foarte grav”, spun chiar surse daneze. „Spionarea responsabililor europeni de către serviciile americane de informații, ajutate de Danemarca, dacă va fi dovedită,va fi un act extrem de grav”, a declarat Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene la postul de radio France Info. „Este foarte grav, a continuat ministrul francez, trebuie verificat dacă partenerii noștri din UE, dacă danezii au comis erori în cooperarea lor cu serviciile americane de informații… Iar în ce privește partea americană, trebuie văzut dacă au avut loc efectiv ascultări, acte de spionare a responsabililor politici”, neexcluzând „consecințe în termeni de cooperare cu Statele Unite”.

„Inacceptabil”, spune actualul ministru danez al Apărării

Dna Trine Bramsen, ministru danez al Apărării din 2019, a declarat presei că „spionajul sistematic desfășurat de către aliați este inacceptabil”. Această afacere de spionaj, a ținut să reamintească dna Bramsen, dacă se va confirma, a avut loc în timpul și după afacerea Snowden, în 2013. Acesta a dezvăluit atunci existența unui sistem american de supraveghere mondială a comunicațiilor și a internetului vizându-i în special pe germani, inclusiv telefonul mobil al Angelei Merkel.

Angela Merkel și Emmanuel Macron cer explicații

Luni, Emmanuel Macron și Angela Merkel au cerut Statelor Unite și Danemarcei să dea explicații în legătură cu acuzațiile de spionare a unor responsabili politici importanți, între care, în mod special, Angela Merkel. „Acest lucru este inacceptabil între aliați, cu atât mai puțin între parteneri europeni”, au reacționat, la sfârșitul unui consiliu de miniștri franco-german, președintele Emmanuel Macron, susținut și de dna Merkel.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW