Modul în care oamenii lucrează se schimbă și, prin urmare, se modifică și spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Tehnologia şi satisfacţia angajaţilor sunt doar câteva dintre lucrurile cele mai importante care au determinat schimbările spaţiilor de lucru.
Orice manager îşi doreşte să atingă cele mai bune rezultate în compania în care lucrează. Pentru asta, este nevoie de o echipă unită, în care comunicarea să fie eficientă. Construirea unor echipe solide, cu angajați cărora nu li se oferă doar un spațiu de lucru dotat cu echipamentul minim necesar desfășurării activității în condiții de siguranță este, de altfel, unul dintre elementele cheie ale sustenabilităţii business-urilor viitorului.
Odată cu găsirea oamenilor potriviţi, urmează partea mai dificilă, aceea de a-i motiva, prin încurajarea autonomiei, pentru a rămâne fideli companiei, pentru o perioadă cât mai lungă. Stilul de lucru al viitorului este diferit faţă de cel din trecut: nevoile şi aspirațiile angajaților sunt altele, iar spațiile de lucru flexibile devin o necesitate.
Astfel, este importantă regândirea spațiilor de lucru din mai multe perspective:
1. Încurajarea interacțiunii dintre angajați și crearea unor spații de lucru sigure pentru sănătatea lor
Deși multe companii din întreaga lume au păstrat un stil de muncă hibrid (angajații lucrează câteva zile remote și câteva zile vin la birou), acestea nu au întârziat să investească timp, energie și resurse în transformarea birourilor, pentru ca toți angajații să se simtă în siguranță din punct de vedere sanitar și să interacționeze direct, fără rețineri. Astfel, au fost luate decizii cu mare impact pentru aceștia. Multe din birourile individuale au fost desființate, dorindu-se un loc deschis, cu birouri open space, ce încurajează interacțiunea dintre angajați și dintre aceștia și superiori. IMMUNE Building Standard™, dezvoltat la initiativa antreprenorului Liviu Tudor, este o certificare pentru cladiri ce are ca scop crearea unor spatii unde angajatii isi pot desfasura in conditii de siguranta sporita toate activitatile zilnice de la birou.
2. Regândirea experienței de lucru în sine
Dacă, în trecut, majoritatea managerilor ofereau taskuri individual subalternilor, pentru a putea evalua mai ușor evoluția lor profesională și contribuția lor la bunul mers al business-ului, în prezent, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum este încurajată dezvoltarea relațiilor personale, deoarece s-a dovedit că acestea contribuie la o bună colaborare profesională. De aici a luat naștere și ideea creării spațiilor de lucru flexibile, în care angajații decid cum, când și unde lucrează cel mai bine: singuri sau în echipe restrânse.
3. Crearea unor spații de birouri flexibile, care devin hub-uri sociale
Reorganizarea mediului fizic de lucru este un proces ce are la bază analize profunde, dincolo de măsurătorile la fața locului și de aranjarea birourilor. Pentru sporirea productivității și crearea unui mediu care să fie pe placul angajaților, persoanele competente trebuie să optimizeze inteligent aceste spații și ziua angajaților, pentru a permite cât mai multă autonomie, creând, în același timp, comunități egale între echipe.
Multe companii au înțeles că trebuie să inițieze câteva schimbări cheie, pentru a crește satisfacția și retenția angajaților. Din fericire, dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai deschiși în a crea aceste spații, astfel încât un număr cât mai mare de angajați și angajatori să aibă acces la această schimbare a mediului de lucru.