Studenții vor scutirea plăţii regiei de cămin pe perioada pandemiei

În contextul răspândirii Coronavirus şi a transferului activităţilor didactice în mediul online, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită tuturor universităţilor de stat să scutească de plata regiei de cămin studenţii care au evacuat spaţiile de cazare ale universităţilor pe durata pandemiei.

În urma transferului activităţilor didactice în mediul online, cei mai mulţi studenţi căminizaţi au optat pentru întoarcerea în localităţile de domiciliu până la stabilizarea situaţiei şi reluarea activităţilor didactice în incinta universităţilor.

Totuşi, universităţile primesc în continuare subvenţia de la bugetul de stat pentru cămine şi cantine, acordată în baza Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi a Ordinului nr. 3130/2019 pentru aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare destinate subvenţiilor cămine-cantine pentru instituţiile de învăţământ superior de stat din România.

ANOSR arată că „Tarifele practicate de universităţi pentru studenţii care beneficiază de serviciile sociale (cămine şi cantine) trebuie să fie cel mult egale cu diferenţa dintre costurile de funcţionare şi subvenţiile de la bugetul de stat. În acest moment, costurile de funcţionare ale căminelor fiind reduse sau inexistente, este de la sine înţeles că nu există niciun fundament pentru menţinerea taxelor de cazare la cuantumul perceput în mod normal.”

„Considerăm că scutirea de taxa de cazare a studenţilor căminizaţi pentru perioada în care aceştia nu beneficiază de serviciile de cazare, este o măsură nu numai spre beneficiul studenţilor, ci şi absolut necesară şi perfect justificată în contextul actual. Facem apel către toate universităţile de stat să aplice de urgenţă aceste măsuri”, susține asociația studenților.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW