Romanii ocupa adesea ultimele locuri in topuri care masoara nivelul de ingrijire personala si al sanatatii indivizilor. Desi se constata mici imbunatatiri de la un an la altul, progresele nu sunt semnificative si nici imbucuratoare pentru sistemul sanitar defectuos din tara noastra si, in special, pentru romani. Un studiu recent a conchis ca igiena orala a romanilor a atins un nivel alarmant de scazut, in raport cu media europeana.

Nivelul de ingrijire a danturii se masoara in functie de cantitatea de produse de curatare consumata anual, dar si avand in vedere vizitele la medicul dentist efectuate cu regularitate. Daca un roman consuma, in medie, aproape doua tuburi de pasta de dinti pe an, el cumpara doar o periuta de dinti in acelasi interval, in timp ce consumul de ata dentara, apa de gura sau periute interdentare este insignifiant. Mult mai ingrijoratoare este frecventa vizitelor pe care le fac romanii la un cabinet stomatologic, ce au loc doar cand durerea si afectiunile grave o impun. Alarmant este, insa, faptul ca tot mai multi copii sunt privati din cauza saraciei de la consultatii specializate de doua ori pe an, conform recomandarilor. Adesea, acest lucru nu se intampla pana la varsta adolescentei, cand apar complicatii si dureri insuportabile ce nu pot fi amanate.
Pe de alta parte, studiile arata ca romanii nu au nici cunostintele minime necesare privind utilizarea corecta a produselor de ingrijire orala, ceea ce afecteaza sanatatea a peste 83% dintre persoane.
Afla cele 3 mari greseli privind igiena orala pe care trebuie sa le eviti:
1. Periajul regulat al dintilor este prima masura pe care trebuie sa o iei pentru protejarea sanatatii bucale si a dintilor. Cei mai multi dintre romani se spala ocazional, ceea ce duce la aparitia unor afectiuni ce se agraveaza in timp, daca raman netratate. Daca nu te numeri printre acestia si te speli cu regularitate, de doua ori in fiecare zi, nu elimini complet riscul aparitiei cariilor sau imbolnavirii gingiilor. Periajul dentar corect trebuie sustinut prin folosirea atei dentare si a apei de gura, ori de care ori este nevoie. Rezidurile mancarii sunt principalele cauze ale afectiunilor dentare, dar si ale respiratiei urat mirositoare.
2. Din cauza ingrijirii precare a danturii si a evitarii consultului la intervale de 6 luni, afectiunile se pot transforma in boli parodontale grave. Acestea implica pierderea dintilor si afectarea structurii lor pana la os. Din nefericire, majoritatea romanilor nu au acces la consultatii de calitate pentru a obtine un implant dentar, solutia ideala pentru a remedia aceste probleme. In schimb, daca ai intampinat astfel de complicatii, nu intarzia sa consulti medicul dentist pentru o interventie imediata. Datorita tehnologiei, aceasta se realizeaza rapid si fara dureri, in clinicile specializate, motiv pentru care nu trebuie sa te ingrijorezi. Cu toate acestea, ai grija de dintii tai si viziteaza medicul dentist de doua ori pe an, fara intarziere!

3. Alaturi de lipsa utilizarii produselor corecte pentru curatare si a evitarii consultului periodic, o alta greseala pe care o faci in ceea ce priveste dantura este consumul de alimente acide. Acestea nu doar ca pateaza suprafata dintilor, insa erodeaza smaltul si reprezinta principala cauza a sensibilitatii dentare. Netratate, acestea pot duce pana la fisurari ale dintelui, care agraveaza intreaga sanatate bucala pe termen indelungat. Odata ce consumi bauturi cu continut mare de acid, foloseste apa de gura, ce igienizeaza si curata intreaga cavitate, reducand, fara sa elimine, riscurile unor complicatii.
Iata, deci, ca pana si aspectele superficiale pot fi cauza unor afectiuni ce se agraveaza in timp. Romanii se afla pe ultimul loc la ingrijirea dentara, insa respectand doar 3 reguli de igiena, poti evita principalele probleme cu care se confrunta majoritatea.