6.5 C
București
joi, 4 martie

Studiu: „Încrederea în economie și în condițiile de business”

Platforma Project-E, în colaborare cu Bucharest Business School, prezintă rezultatele studiului „Încrederea în economie și în condițiile de business”, desfășurat în rândul absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian.

În cursul lunii ianuarie 2021, Bucharest Business School, alături de platforma Project-E.ro, a efectuat o cercetare în rândul absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian.

Studiul a fost realizat de către Vasile Strat, decan al Bucharest Business School, și Claudiu Vuță, analist economic, membru AAFBR.

Aceasta este cea de-a doua ediție a cercetării cu privire la Încrederea în economie și în condițiile de business, realizată în rândul comunității de absolvenți și studenți ai programului Executive MBA Româno-Canadian. Această cercetare va fi publicată trimestrial. Rezultatele cercetării vor fi publicate pe platforma Project-E.ro.

Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste 1.000 de manageri. Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada și România) și în același timp este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând cu 1993.
În prezent, acesta este organizat de către Bucharest Business School. Managerii care devin cursanți ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experiența profesorilor și lectorilor din România, cât și a celor din Canada, de la universitatea parteneră.

Sondajul a fost realizat prin completarea online a chestionarului de către respondenți, printr-un proces de auto-selecție. Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă și prezentarea rezultatelor au fost realizate de către reprezentanții programului EMBA Româno-Canadian. Colectivitatea de respondenți este reprezentată de manageri cu experiență semnificativă în majoritatea sectoarelor de activitate, aceștia ocupând poziții de conducere în companii românești, multinaționale sau chiar în organizații din mediul public. Membri ai comunității de studenți și absolvenți ocupă poziții de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.

Trăim într-un mediu aflat într-o continuă schimbare și este mai necesar ca oricând ca profesioniștii din domeniu să se pronunțe și să ofere o perspectivă, prin agregarea propriilor anticipații, asupra viitoarelor evoluții economice.
Astfel, absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian le-a fost adresată rugămintea să evalueze evoluția a 17 aspecte, precum:

• Încrederea managerilor în legătură cu condițiile actuale de desfășurare ale afacerilor companiilor pe care le reprezintă.
• Condițiile macroeconomice.
• Evoluția monedei naționale față de euro.
• Evoluția prețului Bitcoin.
• Piața imobiliară.
• Salarizarea
• Rata șomajului.

Principalele rezultate ale sondajului aferent acestui trimestru:

• Încrederea în mediul de business din România în condițiile curente și viitoare, pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 74.56 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T4 2020 este 71.17.
• Încrederea în perspectivele pieței forței de muncă în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 58.42 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T4 2020 este 54.81.
• Încrederea în mediul de business pentru compania în care activează, în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 66.03 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T4 2020 este 63.44.

Se constată o creștere a gradului de încredere în mediul de business în condițiile curente și viitoare, creșterea încrederii în perspectivele pieței forței de muncă, dar și a în mediul de business în care activează companiile.

Cu ocazia studiului valabil pentru T1 2021 sunt prezentate și rezultatele înregistrate cu ocazia studiului realizat în trimestrul 4 al anului 2020.

67% dintre respondenți se așteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni, iar 17% să crească.

54,7% dintre respondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 1%-2%, în următoarele 12 luni

58% dintre respondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni. Se înregistrează o scădere față de rezultatele înregistrate în T4 2020, când 77% dintre respondenți considerau că rata șomajului va crește.

33% dintre respondenți așteaptă o înrăutățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni. Se înregistrează o scădere față de rezultatele înregistrate în T4 2020, când 64% dintre respondenți considerau aveau în vedere înrăutățirea condițiilor macroeconomice.

42% dintre respondenți consideră că rata inflației se va situa între 2-3% în următoarele 12 luni

41% dintre respondenți nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 32% se așteaptă la o creștere.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW