Delegația Statelor Unite la Organizația Națiunilor Unite a amenințat că va respinge o rezoluție care vizează prevenirea utilizării violului ca armă de război și sprijinirea victimelor acestuia, deoarece rezoluția menționează formule precum „sănătatea sexuală și reproductivă”, transmite CNN.
O sursă din cadrul ONU a declarat că SUA pare să aibă o sensibilitate în ceea ce privește mențiunile rezoluției, detașându-se astfel de aliații săi tradiționali și amenințând să respingă rezoluția. Astfel, propunerea SUA solicită instituției globale să-și reafirme și să-și reînnoiască opoziția față de violența sexuală, excluzându-se, în felul acesta orice fel de ambiguitate.
După câştigarea alegerilor, preşedintele american Donald Trump a adoptat o poziție „pro-viață”, defavorabilă avortului. Printre primele sale măsuri se numără blocarea finanțării ONG-urilor internaționale care susțin avortul. Câteva luni mai târziu, au fost adăugate noi decrete prezidenţiale cadru. Printre acestea şi un decret semnat în aprilie care interzice orice transfer de bani publici către clinicile care fac avorturi. În aceeași lună, președintele american a anunțat că SUA vor opri finanțarea Fundaţiei Națiunilor Unite pentru Populație, responsabilă cu planificarea familială și îngrijirea mamelor şi a copiilor acestora.
Administrația Trump s-a opus, de asemenea, folosirii termenului de „gender”, considerându-l o acoperire pentru promovarea liberală a drepturilor transsexuale.
Proiectul, însă, a arătat o schimbare inexplicabilă sugerată într-o secțiune – din nou, spun sursele, pentru a satisface americanii – marcând o linie care stipulează că ONU „încurajează în continuare sprijinul și instruirea jurnaliștilor în ceea ce privește violența sexuală pe durata perioadei de conflict și postconflict și în situații de inegalități de gen”.
Un purtător de cuvânt al misiunii americane, a declarat pentru CNN că „negocierile noastre diplomatice sunt confidențiale și nu putem să comentăm un proiect de rezoluție care este încă negociat în mod activ”.
Cea mai recentă versiune a proiectului de rezoluție recunoaște activitatea grupului informal de experți privind femeile, pacea și securitatea, dar Pramila Patten, reprezentantul special al ONU, însărcinată cu anchetarea crimelor sexuale în timp de război a susținut că sistemul actual nu oferă un canal consistent care să aducă în atenția Consiliului de Securitate încălcările violenței sexuale.
Patten a declarat că acest eveniment reprezintă un moment critic pentru a evalua progresul înregistrat în ultimii zece ani, de când violurile comise în zonele căzute pradă conflictelor au fost condamnate de către ONU ca arme de război.