0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Succesorul Angelei Merkel va fi desemnat la scrutinul legislativ naţional din 26 septembrie 2021

Guvernul german a propus miercuri ca alegerile generale în urma cărora va fi desemnat succesorul Angelei Merkel în funcția de Cancelar al Germaniei să se țină la 26 septembrie 2021. Este o propunere ce are încă nevoie de aprobarea formală a șefului statului, Frank-Walter Steinmeier.

Acest scrutin, relevă în comentariile lor corespondentul Agenției France Presse, preluat de “Le Figaro”, va marca – indiferent de rezultat – o “ruptură” pentru Germania, odată cu plecarea deja programată de la putere a Angelei Merkel, după 15 ani de deținere a șefiei guvernului. Cancelara, începând din 2005, la sfârșitul anului 2018 – după mai multe insuccese electorale ale partidului sau creștin-democrat (UCD) – a anunțat că nu se va mai prezenta pentru un al cincilea mandat de cancelar.

Cine urmează?

UCD, aflată în prezent pe primul loc în sondajele de opinie, creditată cu 36% din intenții de vot, este divizată între un curent centrist partizan al continuității și unul tentat spre un viraj spre dreapta. Este necesar un congres, la mijlocul lunii ianuarie, care să desemneze noul președinte al partidului. În competiție sunt trei candidați: doi moderați, respectiv Armin Laschet, în fruntea landului Rhenania de Nord-Westphalia, Norbert Röttgen, un expert în politică externă, și Friedrich Merz, un adversar istoric al Angelei Merkel. Surse informate din UCD spun că lupta pentru președinția UCD se va juca de fapt între Armin Laschet şi Friedrich Merz. Învingătorul va fi astfel bine plasat pentru ca apoi să candideze din partea UCD la postul de cancelar la alegerile legislative.

Decizia finală privind candidatul va fi luată, însă, cândva în primăvara anului viitor și nu este exclus ca un alt candidat să fie ales: spre exemplu, liderul bavarez Markus Söder, aflat la comanda partidului “frate” al UCD, respectiv UCS. Acesta a devenit una din personalitățile cele mai populare în Germania grație modului eficace în care a gestionat pandemia în Bavaria.

În fața conservatorilor creștin-democrați, social-democrații, actualmente parteneri minoritari în coaliția cu Angela Merkel, nu reușește încă să câștige o mai mare popularitate. Ei stagnează în sondaje la 16-17% din intențiile de vot. Candidatul lor la funcția de cancelar este actualul ministru de Finanțe, Olaf Scholz, partizan al liniei moderate din SPD. Surpriza, spun comentatori politici berlinezi, ar putea veni de la ecologiști, creditați cu aproape 20% din intențiile de vot și care până acum nu s-au arătat reticenți față de o posibilă coaliție cu conservatorii la nivel național, ceea ce ar fi o premieră.

Cât privește extrema dreaptă AfD (Alternativa pentru Germania), ea este, potrivit sondajelor de opinie, în pierdere de viteză, creditați cu mai puțin de 10% din intențiile de vot. O situație care, spun analiștii politici, poate facilita negocierile pentru un viitor guvern cu “o majoritate stabilă”.


By א (Aleph) – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3983718

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW