Miercuri, în a doua zi a summitului BRICS au continuat dezbaterile axate în special pe probleme legate de posibilitatea lărgirii acestei grupări de state. Prin video, Vladimir Putin a încercat din nou – greu de evaluat dacă a reușit, spune corespondentul RFI – să justifice războiul din Ucraina, susțunând că Rusia a dorit de fapt ”să pună capăt războiului Occidentului în Ucraina”. A avut sprijin în președintele sud african, Cyrill Ramaphosa, și cel brazilian, Lula, care, în maniera lor, s-au pronunțat în favoarea încetării imediate a războiului din Ucraina și instaurării unei păci durabile prin negocieri, fără să precizeze forma și conținutul unor astfel de negocieri, știut fiind că cele cinci țări ale BRICS nu au condamnat niciodată agresiunea Rusiei contra Ucrainei.
A reținut atenția faptul că preocuparea fondatorilor BRICS a fost la acest summit viitorul grupului în condițiile în care un membru, Rusia, a invadat Ucraina. A fost mult lăudat progresul economic al țărilor BRICS, India fiind prezentată de premierul sau, Narendra, drept un model de urmat în atingerea unor mari performanțe de dezvoltare, de creștere economică. S-a emis inclusiv ideea că BRICS poate deveni unul dintre motoarele economiei mondiale.
Miercuri după-amiază, ”cei cinci” s-au retras în cadrul unor negocieri cu caracter secret, fără accesul presei, axate în continuare pe posibilitatea lărgirii grupului și cu alte state, în primul rând africane, unele dintre ele deja reticente să adopte o poziție clară față de războiul din Ucraina sau față de Rusia.
Pan’s’apara … „BRICS” , se vorovea despre „razboiul lumilor” ; ce’a urma, ‘om mai videa !