Violențele între israelieni și Hamasul islamist au continuat miercuri noaptea și joi cu aceeași forță și fără vreun semn de calmare. În zonă se combină de fapt un dublu conflict: confruntări violente cu islamiștii Hamas din Fâșia Gaza și continuarea revoltelor iudeo-arabe care protestează față de tratamentul arabilor în Ierusalimul de Est, idee ce aproape că nu apare în dezbaterile actuale privind cauzele declanșării violențelor fără precedent din ultimele zile. Potrivit unui ultim bilanț datând de joi dimineață, sunt înregistrați 67 morți în Gaza, între care 17 copii, și aproape 400 răniți. În cursul nopții de miercuri spre joi, la Tel Aviv, în sudul țării, au continuat alarmele anunțând lansarea de noi rachete de către islamiștii din Gaza. Ca răspuns, întrucât atacuri de anvergură sunt imposibile de teama de a nu ucide civili, Israelul a lansat atacuri „țintite”, în special contra sediilor deja cunoscute ale comandamentului militar și ale serviciului de informații Hamas. Miercuri, mișcarea islamistă a recunoscut și a anunțat uciderea șefului aripii militare a Hamas pentru orașul Gaza, precum și a altor membri ai comandamentului lor militar. Cu titlu de „represalii” la uciderea grupului de conducători militari, Hamas a lansat miercuri noaptea o nouă ploaie de sute de rachete către Israel. O bună parte dintre ele au fost însă interceptate de sistemul anti-rachete israelian „Dome de Fer”. Partea israeliană, inclusiv prin vocea ambasadorului la București al Israelului la un post de televiziune din București, a confirmat că, de la declanșarea conflictului, islamiștii Hamas au lansat asupra statului Israel, din Fâșia Gaza, aproape 1.500 rachete, provocând șapte morți, între care și un copil, și sute de răniți.
Hamas avertizează
La presiunile internaționale pentru încetarea violențelor fără precedent din ultimele zile, islamiștii Hamas pun condiții. Miercuri, un responsabil al Hamas, Fawzi Barhoum, a comunicat că, pentru a accepta o încetare a focului, islamiștii cer Israelului „să înceteze complet violările contra moscheii Al-Aqsa și cartierul din Ierusalimul de est unde cetățeni arabi sunt forțați să plece în favoarea colonilor evrei”.”Răspunsul nostru este clar, a spus personajul mai sus menționat: nu va fi încetare a focului înainte de încetarea asaltului israelian la Ierusalim și câtă vreme nu încetează loviturile aeriene în Fâșia Gaza”.
Șeful Misiunii Palestinei în Franța, Salman El Herfi: „Netanyahu operează de fapt o „curățenie etnică”
Invitat la postul de radio francez Europe1, şeful Misiunii Palestinei în Franța l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu de „curăţenie etnică”. În Israel, a susținut Salman El Herfi, „în fiecare zi, în fiecare oraș sunt demolate case, sunt transferate populații, Netanyahu operează o curățenie etnică”. Palestinienii, a mai spus reprezentantul palestinian în Franța, „sunt un popor sub ocupație, lovit în fiecare zi, victimă a unui regim de apartheid și este momentul de a i se face dreptate”. Tensiunile actuale, în opinia lui El Herfi, nu arată că ar există vreun semnal de calmare a situației și lansează temerea că ar putea izbucni un război de anvergură. „Noi am întins mâna Israelului. Noi am făcut până acum sacrificii, dar Israelul nu a făcut nimic, Israelul vrea să anexeze noi teritorii”, a spus El Herfi. „Problemele, a reamintit el, „au început înainte de acțiunile Hamas, ele au început mult înainte. Poporul palestinian suportă agresiuni de peste 70 ani. Puteți schimba totul, dar nu și geografia. Noi am făcut concesii enorme pentru a avea pace, dar guvernul israelian de extremă dreapta nu a făcut nimic”, a conchis El Herfi.
Cabinetul de securitate israelian a decis întărirea campaniei militare contra Hamas
Comandamentul de securitate israelian, dar și premierul Netanyahu personal, au decis continuarea luptei „de apărare” împotriva islamiștilor Hamas din Gaza. O decizie luată și anunțată inclusiv de ambasadorul israelian la București, în pofida eforturilor internaționale pentru declanșarea unor negocieri vizând revenirea la calm. Decizia a fost anunțată și de purtătorul de cuvânt al guvernului israelian. Premierul Netanyahu preciza chiar că eliminarea înalților comandanți militari ai Hamas „nu este decât începutul”.
Demersuri internaționale vizând calmarea situației în Israel și Gaza
Joe Biden s-a întreținut telefonic, miercuri, cu premierul Netanyahu, după ce un emisar american specializat în dosarul israelian și teritoriile palestiniene plecase deja în zonă. „Speranța mea, a spus Biden, este că situația se va soluționa cât mai repede posibil, dar Israelul are dreptul să se apere atunci când mii de rachete sunt lansate împotriva teritoriului său”.
Organizația Națiunilor Unite se teme că acest conflict va degenera într-un război total și a reunit pentru joi, din nou, Consiliul de Securitate pentru reluarea discuțiilor pe aceeași temă. Surse diplomatice sunt însă pesimiste în privința ajungerii la un consens. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „extinderea violențelor în Orientul Apropiat și a atacurilor fără discriminare”, soldate cu morți și răniți în rândul civililor. În sânul UE există însă poziții diferite. Germania susține „dreptul Israelului” de a se apăra în fața Hamas, în timp ce Franța cheamă Statele Unite să se implice întrucât Washingtonul „posedă principalele pârghii diplomatice” în acest dosar. Regatul Unit are o „poziție rezervată”, limitându-se la a cere ambelor părți din Israel „reținere”. Premierul Boris Johnson: „Cer Israelului și palestinienilor să se retragă de la marginea prăpastiei și să manifeste reținere” a spus el, reclamând o „dezescaladare urgentă”.