Președintele american și liderul nord-coreean au început miercuri cea de a doua lor întâlnire – de data aceasta la Hanoi – pentru a relua discuţiile privind denuclearizarea Coreei de Nord și, implicit, a peninsulei coreene. Întâlnirea durează două zile și, din surse apropiate celor două delegații, s-a aflat că joi ar putea fi semnată o declarație comună.
În ciuda vorbelor pompoase, exagerat de flatante adresate de Donald Trump liderului nord-coreean, se pare că acesta din urmă «nu este gata să facă importante concesii în privința programului său nuclear», scrie trimisul special la Hanoi al ziarului «Les Echos».
Miercuri, la începutul întâlnirii lor de la Hanoi, Donald Trump și Kim Jong-un au făcut un schimb – în opinia unora pentru moment exagerat – de amabilități , gesturi de prietenie și mult optimism. «Eu cred că această întâlnire va fi un succes», a afirmat Donald Trump, cu speranța bine cunoscută în anturajul său că noul tete-à- tete va fi cel puțin la fel de prodigios, dacă nu chiar mai mult decât cel de la Singapore. Liderul de la Pyongyang s-a angajat, și el, să facă tot ce-i stă în putință pentru a se ajunge la «rezultate mari, ce vor fi salutate de toată lumea». Niciunul dintre cei doi lideri nu a oferit însă, în declarațiile de miercuri, indicii precise asupra progreselor ce ar putea fi anunțate la finele întâlnirii. Miercuri, cu câteva ore înaintea întâlnirii propriu-zise, Trump a făcut o declarație în care a promis «prietenului său Kim Jong-un «o spectaculoasă dezvoltare economică» în cazul în care Coreea de Nord – țară grav lovită de sancțiunile internaționale – va accepta să renunțe la arsenalul său nuclear.
Insulte și amenințări
La opt luni de la prima întâlnire de la Singapore, prilej cu care fusese luat angajamentul de a progresa rapid în spinosul dosar nuclear nord-coreean, Washingtonul și Pyongyang nu au progresat aproape deloc. Nu a fost definit niciun plan de reducere a arsenalului nuclear nord-coreean. Mai rău, Pyongyang continuă să asambleze rachete balistice și ogive nucleare, iar Washingtonul refuză în continuare să facă vreun gest în direcția ridicării sancțiunilor ce sufocă economic regimul nord-coreean. Având în vedere puținele progrese în recentele tratative bilaterale, scrie trimisul special al ziarului «Les Echos», experți prezenți miercuri seară la Hanoi «nu credeau în capacitatea celor doi lideri să definească, singuri, un acord ambițios». Dar, spunea plin de optimism profesorul Kim Joon-hyung de la Handong University, «Donald Trump este previzibil în imprevizibilitatea sa. Întotdeauna se poate întâmpla ceva».
Donald Trump are nevoie acută de o victorie
Președintele Trump, care are nevoie de o victorie pe scena internațională, în condițiile în care mesajul său în plan intern a fost grav bruiat de dezvăluirile făcute pe seama sa de fostul sau avocat Michael Cohen, crede în continuare că îl poate convinge pe Kim Jong-un să facă unele concesii, fie și simbolice. În acest scop, Trump nu-și precupețește cuvintele «mari» la adresa lui Kim. «Sunteți un mare lider… Eu cred că veți avea un viitor formidabil pentru țara dumneavoastră», a lansat, în maniera-i bine cunoscută, Donald Trump… «Sunt nerăbdător să văd concretizat acest viitor, iar noi vă vom ajuta să-l realizați». Și la convorbirile avute cu liderii vietnamezi, Donald Trump a dat asigurări că, dacă Pyongyang acceptă denuclearizarea, va cunoaște o dezvoltare economică la fel de rapidă ca cea înregistrată de Vietnam de la începutul anilo ’90.
Kim va face «tot ce-i va sta în putință»
Copleșit de complimente, relatează corespondentul de presă mai sus amintit, Kim Jong-un s-a mulțumit – cu un rictus amuzat – să promită că «va face tot ce-i va sta în putință» pentru ca actualul summit de la Hanoi să se încheie cu un acord. Simțindu-se în acest moment în postura de la «egal la egal» în fața conducătorului celei mai mari puteri de pe planetă, concluzionează trimisul special al «Les Echos», Kim Jong-un se consideră victorios «în fața acestui american atât de puțin liniștit». Căci, au relatat corespondenții agențiilor internaționale de presă, în cursul zilei de ieri, paralel cu agenda întâlnirii cu liderul nord-coreean, Donald Trump a urmărit și chiar a reacționat la dezvăluirile devastatoare în Congresul american ale fostului sau avocat și om de mare încredere, ce s-a aflat timp de zece ani în serviciul său, inclusiv în campania prezidențială din 2016.