miercuri, 8 iulie, 2020
21.9 C
București

Susținere a planului Comisiei Europene de către reprezentanții grupurilor politice din PE

După prezentarea planului de redresare europeană de către Ursula von der Leyen, și a angajamentului asumat de reprezentanta președinției semestriale croate a UE, Nicolaina Bnjac, vizând colaborarea dintre statele membre și Parlament în vederea încheierii rapide a negocierilor privind noul pachet, au luat cuvântul liderii grupurilor politice.

„Solidaritatea europeană a revenit și deschidem un nou capitol pentru UE”, a declarat germanul Manfred Weber (PPE, DE). Noile fonduri trebuie cheltuite pentru idei noi și nu pentru problemele vechi ale Europei. „Solidaritatea merge mână în mână cu responsabilitatea”. Prin urmare, modul în care banii vor fi returnați trebuie să fie clar, a adăugat el, solicitând identificarea unor noi resurse proprii, precum și contribuții din partea giganților din domeniul digital.

Spaniola Iratxe García Perez (S&D, ES) a mulțumit Comisiei pentru propunerea ambițioasă și pentru recunoașterea „rolului pe care îl merită” PE în elaborarea pachetului de redresare. Avertizând că supraviețuirea proiectului european este în joc, aceasta a îndemnat Consiliul să adopte noul cadru financiar multianual (CFM) prin majoritate calificată, pentru a evita ca UE să fie ţinută „ostatică de patru state membre care preferă un răspuns național unuia european”.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură, fără precedent în istoria Europei”, a declarat Dacian Cioloș (grupul Renew, RO). „CFM și planul de redresare trebuie să se axeze pe viitor”, având ca puncte de reper Pactul ecologic european și agenda digitală. „Avem păreri diferite asupra unor detalii, însă salut cu adevărat abordarea Comisiei”, a adăugat acesta, reamintind statelor membre că „UE nu este un bancomat, iar solidaritatea se bazează pe valori”.

Germanul Jörg Meuthen (ID – extremă dreapta) a respins propunerea doamnei von der Leyen, calificând-o drept „complet greşită și lipsită de sens”, fără o bază juridică adecvată, lipsită de responsabilitate sau simţ economic. Comisia dorește să cheltuiască bani „ca și cum nu ar exista viitor”. Or, contribuabilii europeni trebuie să achite o factură uriașă”.

Ska Keller (Verzi/EFA, DE) a declarat: „Nu trebuie să repetăm greșelile mari din trecut și să împingem ţările către austeritate. În schimb, trebuie să ne asigurăm că banii sunt investiți bine în proiecte care vor contribui pe termen lung la crearea de locuri de muncă și la salvarea singurei planete pe care o avem”.

Johan van Overtveldt (ECR, BE) a subliniat că „dacă vom acorda împrumuturi și subvenții, trebuie să existe condiții clare. Banii trebuie să meargă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei și trebuie să existe mecanisme de siguranţă pentru întreprinderile noastre. Cei care lucrează și fac economii nu ar trebui să fie buni de plată pentru aceste programe.”

“În loc să ne detaşăm clar de dogmele anterioare, planul de redresare se oprește la jumătatea drumului”, a declarat Manon Aubry (Stânga unită GUE/NGL, FR). Salutând noile propuneri privind resursele proprii, aceasta a solicitat anularea datoriilor acumulate în timpul crizei, acordarea de împrumuturi permanente directe statelor membre, precum și condiționarea finanţării publice în funcție de considerente sociale.

Următoarele etape

Parlamentul European și Consiliul vor discuta şi negocia noile propuneri și vor decide forma finală a planului de redresare.


Foto: By File:EPP Political Assembly, 30-31 May 2016 (26763502654).jpgderivative work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77297492

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. De-acu incolo, dupa asemenea crize artificiale sau naturale infloresc FeMeI si altii ca nu se mai imprumuta nimeni la ei in ultimu deceniu, iar ce BeM platim triplu consumatia !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

555 noi cazuri de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate...

ANUNȚ DE PUBLICITATE PRIVIND CUMPĂRAREA UNUI IMOBIL CU DESTINAȚIA DE SEDIU PENTRU AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII, cu sediul în București, str. Delea Nouă, nr. 2,...

Leonardo Badea (BNR): Soluțiile de reconstrucție economică trebuie să țintească și viitorul, nu doar prezentul

Viceguvernatorul BNR, domnul Leonardo Badea, a declarat: „Societatea noastră, așa cum o știm astăzi,...