Tăriceanu, atac dur la adresa lui George Maior: Ce îi reproşează ambasadorului român la Washington

Călin Popescu Tăriceanu s-a lansat miercuri într-o serie de critici dure la adresa ambasadorului român în Statele Unite, George Maior, la doar câteva ore după audierea diplomatului în comisia de politică externă a Senatului.


„Niciodată nu a fost chemat un ambasador să dea explicații. M-am consultat cu alți ambasadori, cu ministrul de Externe. Am vrut să văd dacă abordarea pe care a avut domnul Maior, cu comentariile pe care le-a făcut în public, nu reprezintă cumva o gafă diplomatică”, a spus Tăriceanu, miercuri seară, la Antena 3.
Preşedintele Senatului a arătat că George Maior a fost avertizat de către ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, că a încălcat codul etic şi normele de comportament din statutul cadrelor diplomatice şi consulare.

Tăriceanu i-a reproşat lui George Maior fapt că s-a poziţionat laudativ după scrisoare senatorului american John McCain, dar a atacat public scrisoarea menată de Rudolph Giuliani în care acesta acuza excese ale DNA şi condamna protocoalele secrete încheiate de SRI în Justiţie.
“Domnul Maior și-a permis să facă aprecieri laudative la o scrisoare trimisă de John McCain, sigur, multă lume și-a pus întrebarea dacă aceea scrisoare era semnată de el sau de cineva de anturaj. Domnul Maior a sărit imediat să laude respectiva scrisoare, în care era lăudată Laura Codruţa Kovesi. (…)
La ceva timp a apărut scrisoarea lui Rudolph Giuliani în care spune foarte clar că este îngrijorat de ceea ce s-a întâmplat în România, că este îngrijorat de abuzurile DNA, la care domnul Maior a fost arhitect, în calitate de șef al SRI. Surpriză, domnul Maior, care era menționat în această scrisoare, a simțit nevoia să sară și să-l atace pe domnul Giuliani. El nu s-a legat de fondul problemei, el a început să-l ironizeze pe Giuliani. Domnia sa nu înțelege că intrând în această dispută între John Mcain, un contestatar al lui Trump și Giuliani, un susținător al lui Trump. (…)
Toți oficialii americani, pe bună dreptate, s-au gândit că domnul Maior a vorbit cu aprobarea celor de acasă, nu s-au gândit că a vobit gura fără el. A intrat ca un elefant pe masa cu porțelanuri. De aceea l-am întrebat pe domnul Maior dacă avea aprobare pentru mesajele transmise, bineînțeles că nu avea aprobare de la Comisia pentru Spațiu, dar probabil că aceasta este prea mică pentru domnul Maior. Ce nu înțelege domnul Maior este faptul că prin mesajele sale implică Guvernul României în disputele politice extrem de sensibile din SUA”, a criticat Călin Popescu Tăriceanu.
Aceste atacuri asupra lui George Maior vin şi în contextul în care Liviu Dragnea a cerut premierului demararea procedurii de chemare de la post a ambasadorului român la Washington. Pentru ca George Maior să fie revocat este nevoie şi de aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW