In fiecare luna planuiesti sa iti reduci factura de energie electrica si totusi, cand primesti factura, nimic nu se schimba. De ce se intampla asta? Ei bine, eficienta energetica depinde de mai multi factori.
In primul rand, pentru a reduce consumul de energie si factura de energie electrica, primul lucru de facut este sa identifici aparatele care consuma cea mai multa cantitate de energie.
Asadar, ti-am pregatit aici o lista cu cele mai mari consumatoare de energie din locuinta ta:
- Aer conditionat si incalzitor de camera – Aparatele de climatizare Climatizatoarele sunt o sursa majora de consum de energie. Aproximativ 47% din consumul de energie al unei locuinte se datoreaza acestor aparate.
- Masina de spalat si uscatorul – Chiar daca este un lucru comun, spalaarea hainelor la domiciliu este o cauza principala a facturii mari de energie electrica. Masinile de spalat si uscat consuma aproape 13% din energia totala, iar timpul necesar pentru a finaliza un ciclu este destul de mult, ceea ce duce la un consum si mai mare.
- Frigidere – Desi cu fiecare zi ce trece apar tot mai multe frigidere modernizate care reduc consumul de energie, frigiderul este inca o mare sursa de consum. Foloseste aproape 4% din energie si, dupa cum stim cu totii, frigiderele functioneaza 24/7, deci o mare cantitate de energie merge acolo.
- Becuri incandescente– Desi becurile sunt elemente mici si consuma mai putin, le folosim aproape tot timpul. Avem tendinta de a le folosi excesiv si de a uita sa le oprim cand nu suntem in camera. Acest lucru duce la un consum de energie acumulat, care la randul sau creste facture de energie electrica.
Pe langa acestea, exista dispozitivele “vampire”, cele care consuma energie chiar si cand sunt oprite, cum ar fi laptop-ul, imprimanta, modem, TV-ul si multe altele.
Desi aceste dispozitive consuma multa energie, nu este imposibil sa le opresti. Iata cativa pasi de baza care pot duce la reducerea consumului.
- Deconecteaza aparatele – Dupa ce opresti aparatele, scoate-le din priza, astfel incat sa nu poata consuma energie suplimentara, deoarece anumite aparate chiar si atunci cand sunt lasate in regim de asteptare, pot consuma pana la 20% energie. Prin urmare, este recomandabil sa deconectezi intotdeauna un dispozitiv dupa utilizare.
- Izolatie – O izolatie corecta poate duce la un consum mult mai mic de energie. Izoleaza-ti locuinta, precum si liniile de apa, pentru a le mentine calde, astfel incat sa fie necesara mai putina energie.
- Instaleaza senzori de lumina solari si automati – Instalarea lor poate fi costisitoare la inceput, dar va vor ajuta sa economisesti mult in viitor. Instaleaza becuri solare, astfel incat consumul de energie electrica sa poata fi redus. De asemenea, instalarea unui senzor automat de lumina la exterior sau langa usa principala te poate ajuta sa economisiti foarte mult.
- Foloseste lumini LED – Aceste lumini sunt ideala in reducerea consumului de energie si sunt perfecte pentruuz casnic.
- Cumpara aparate eficiente din punct de vedere energetic – Poti verifica eticheta energetica inainte de a cumpara un apparat care iti va arata unde se situeaza aparatele electrocasnice pe care doresti sa le cumperi pe o scara de la A la G, in functie de consumul lor de energie.
Asadar, cosnumul de energie este un factor important de luat in considerare atat din punct de vedere financiar, cat si pentru protectia mediului inconjurator. Pe www.elsaco.com vei gasi mai multe detalii legate de sisteme si solutii pentru cresterea eficientei energetice, precum si servicii de eficienta energetica oferite de experti ai domeniului energetic.