Copiii sunt atrași de tehnologie. Și, oricât de dificil ar putea fi să recunoaștem, cei mici se pricep de minune să „butoneze” toate gadgeturile care le pică în mână.
Uneori poate chiar mai bine decât părinții lor. Așa că, având TikTok-ul, jocurile din ce în ce mai complexe și un flux nesfârșit de aplicații la îndemână, cumpărarea unui smartphone pentru copilul tău este în zilele noastre o necesitate.
Dacă ai decis să-i iei copilului tău un smartphone, dar nu știi cum să-l alegi pe cel mai potrivit, ai ajuns unde trebuie. În rândurile de mai jos ți-am pregătit un mic ghid, cu cinci pași, pe care te invităm să-i parcurgi, dacă vrei să-ți răspunzi mai ușor la întrebarea Ce telefon să-i cumpăr copilului meu?
Discută cu cel mic despre motivele reale pentru care are nevoie de telefon
Câteva dintre motivele pentru care copilul tău ar avea sens să folosească un smartphone ar putea fi nevoia de a păstra legătura cu tine sau cu rudele sale. La fel de important ar putea fi pentru tine și să știi unde se află cel mic, cu ajutorul unor aplicații de localizare a dispozitivului, instalate pe telefon.
Din păcate, dependența de ecran este o problemă din ce în ce mai des întâlnită, mai ales în rândul copiilor, așa că e necesar ca lista de argumente pro să o întreacă pe cea cu argumente contra cumpărării unui telefon pentru copil.
Stabilește reguli și limite
Chiar înainte de a comanda smartphone-ul pentru cel mic, e indicat să ai o discuție despre limite cu copilul. Acesta va fi informat de momentele zilei în care va avea acces la dispozitiv.
Ca să-ți fie mai simplu să faci asta, îți recomandăm să apelezi la o aplicație care are funcția de a bloca telefonul după o anumită perioadă de utilizare. Există, de asemenea, și aplicații precum NetNanny, Norton Family și Kaspersky Safe Kids care îți permit să revizuiești istoricul căutărilor sau să blochezi anumite site-uri la care ai prefera ca cel mic să nu aibă acces.
Totodată, poți apela la funcția de control parental, pe care cele mai multe telefoane o au instalată în mod implicit.
Alege sistemul de operare care se potrivește nevoilor familiei tale
E bine să știi că, în general, iPhone-urile au mai puține opțiuni de control parental în comparație cu smartphone-urile Android, așa cum sunt, de exemplu, cele de la Xiaomi.
În plus, unele smartphone-uri au control parental care e mai ușor de accesat decât altele. Prin urmare, caută mai multe informații despre sistemele de operare iOS și Android și controlul parental înainte de a opta pentru un anumit telefon.
Ia în considerare prețul telefonului
Pentru că e vorba de primul smartphone al copilului tău, opțiunea unui telefon la preț mic ar fi cea mai bună, după părerea noastră. Copiii tind să-și piardă sau să-și deterioreze telefoanele foarte ușor. Prin urmare, achiziționarea unui smartphone mai ieftin este un prim pas mai sigur în călătoria lor spre a deveni utilizatori responsabili de telefoane.
Însă un telefon mai ieftin nu înseamnă, neapărat, și un dispozitiv mai slab. Xiaomi Redmi Note 10 Pro este un exemplu bun în acest sens. Telefonul are specificații impresionante și a fost lansat anul trecut, deci este încă un smartphone în trend, deși nu ți-ai putea da seama de asta dacă te-ai uita doar la prețul acestuia.
Alege nivelul de stocare potrivit
Cu cât spațiul de stocare al telefonului este mai mare, cu atât smartphone-ul tinde să fie mai scump. Prin urmare, ar trebui să alegi pentru copilul tău un telefon cu stocare medie (128GB) și un slot pentru card SD, pentru completarea memoriei pe care cel mic o poate folosi pentru stocare.
Nu uita că achiziționarea unei huse de telefon rezistentă pentru smartphone-ul copilului s-ar putea dovedi a fi cea mai bună investiție pe care ai făcut-o vreodată. O husă eficientă pentru telefon va oferi protecție ecranului, marginilor și spatelui dispozitivului. În cele din urmă, husa va crește durata de viață a smartphone-ului și te va salva de la cheltuieli pentru un alt telefon la fiecare… două luni.