Tensiune între India și Pakistan. Islamabadul afirmă că a doborât două avioane indiene

Tensiunea între India și Pakistan continuă să se agraveze, transmit corespondenții agențiilor de presă în capitalele celor două țări vecine. Un vechi conflict – din păcate niciodată soluționat referitor la divizarea Caşmirului – pare să se redeschidă după atentatul comis la mijlocul lunii februarie pe teritoriul Caşmirului indian asupra unui convoi militar, soldat cu moartea a peste 40 paramilitari indieni. Miercuri, situația a luat o turnură îngrijorătoare, după ce Pakistanul a anunțat doborârea a două avioane indiene ce pătrunseseră în spațiul său aerian.

Potrivit informațiilor de miercuri dimineață, unul din avioane s-a prăbușit în Caşmirul pakistanez, iar celălalt în Caşmirul indian. Un pilot indian care a reușit să se catapulteze a fost arestat de către militarii pakistanezi, iar alți doi sunt încă în zona respectivă, a precizat generalul pakistanez Asif Ghafoor, fără a oferi și alte detalii.

Închiderea spațiului aerian pakistanez

«Nu intenționăm să escaladăm conflictul, dar suntem pregătiți să o facem dacă vom fi forțați», a anunțat guvernul pakistanez, precizând că a decis închiderea spațiului său aerian «până la noi ordine», inclusiv pentru zborurile comerciale. În ce privește autoritățile indiene, acestea au anunțat că și avioane pakistaneze au efectuat o incursiune în spațiul aerian indian, deasupra liniei – puternic militarizate – de încetare a focului existent în Caşmirul divizat între India și Pakistan. Marți, avioane indiene au procedat la bombardarea pozițiilor grupului islamist Balakot (în teritoriul pakistanez), de la Jaish-e-Mohammed, operațiune pe care au calificat-o drept «preventivă, nu militară». Reamintim că de la partajarea între India și Pakistan a Caşmirului, în 1947, tensiunile în regiunea de frontieră au degenerat în două conflicte militare grave, ultimul datând din 1971. Miercuri, China a cerut Indiei și Pakistanului să dea dovadă de «reținere». Apeluri în același sens au fost adresate de Uniunea Europeană și Statele Unite.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW