7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

Teroare la Viena: Atac terorist soldat cu mai multe victime

Un atac armat a fost declanșat luni seară, după ora 20.00, în centrul capitalei austriece, în imediata apropiere a principalei sinagogi a comunității de evrei din oraș. Surse ale poliției au relatat că valul de împușcături a fost declanșat, de fapt, în șase locuri distincte din centrul Vienei, ținte fiind persoane civile. Atacul a intervenit în ultima seară de așa-zisă “libertate de deplasare” a cetățenilor, înaintea reinstaurării stării de izolare și a unor noi restricții contra răspândirii coronavirusului.

Un prim bilanț anunțat marți dimineață menționa cel puțin trei morți (doi bărbați și o femeie) și circa 15 răniți, între care și un polițist.

Nu este încă publicat numărul exact al victimelor și nici cel al autorilor atentatului. Se știe însă că au fost capturați patru suspecți, unul a fost ucis de polițiști, iar unul dintre agresori este deocamdată dispărut, pentru prinderea lui fiind blocate toate frontierele.

În cadrul unei conferințe de presă ținute marți dimineață, ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a indicat că agresorul ucis era un “simpatizant al grupului jihadist Statul Islamic”. Anchetatorii au descins deja la domiciliul său pentru obținerea unor probe. Ministul de Interne a mai precizat că asupra agresorului ucis s-au găsit o armă de asalt și o centură cu explozivi.

Informații inițiale susțineau că atacul a vizat obiective ale comunității de evrei din centrul capitalei. Oskar Deutsch, președintele comunității respective, a declarat însă că, în stadiul actual, este imposibil să susțină dacă sinagoga de unde a fost declanșat atacul armat a fost vizată.

Poliția, forțele anti-tero au acționat rapid. Zeci de vehicule ale poliției, pompierilor și ambulanțe au blocat tot centrul capitalei, unde au fost semnalate atacuri în diverse locuri și a fost declanșată o amplă operațiune soldată cu reținerea a patru persoane.

“Un act laş”

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a făcut marți o declarație în care a denunțat “un atac terorist respingător”.

Uniunea Europeană, prin vocea președintelui Consiliului European, Charles Michel, a condamnat cu tărie acest “act laş” comis de agresori. Dna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a scris pe Twitter că “Europa este în totalitate solidară cu Austria. Noi suntem însă mai puternici decât ura și teroarea”.

“Nu vom ceda”, a declarat președintele Emmanuel Macron. “Lupta împotriva acestor asasini și a instigatorilor lor este lupta noastră comună”, a declarat Angela Merkel, iar purtătorul sau de cuvânt a precizat că măsuri severe de control au fost luate și la frontierele Germaniei cu Austria.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. VIENA 5/13 IISUS 5, MARIA 5, TISBITUL 13, VI.EN.A. VIA, EN-Negru. Via neagra a Lui Iisus. Via din Casa Raiului in care stau, tavanul, usa si glaful dormitorului, tavanul si masa neagra din bucatarie si paltonul meu negru cu palarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW