«The Times of Israel»: «De ce sărbătorirea transferului ambasadei României este prematură»

Într-o corespondență din Washington, Raphael Ahren de la «The Times of Israel» afirmă că, în ciuda promisiunii făcute duminica trecută de Viorica Dăncilă la reuniunea AIPAC, președintele Klaus Iohannis este cel ce va avea ultimul cuvânt în problema relocalizării ambasadei din Israel, chestiune la care domnia sa se opune.

Anunțul-surpriză făcut de primul-ministru român Viorica Dăncilă, scrie Raphael Ahren, a fost imediat celebrat de partizanii unui astfel de demers atât în țară, cât și în străinătate. Eduardo Bolsonaro, fiul președintelui brazilian Jair Bolsonaro, a felicitat România, această țară din Europa centrală, pentru decizia anunțată de Dăncilă la sesiunea AIPAC de la Washington. Însuși președintele Jair Bolsonaro a evocat de mai multă vreme posibilitatea transferării misiunii diplomatice braziliene în Orașul sfânt. Dar, atrage atenția ziaristul de la «The Times of Israel», ministrul israelian de Externe nu a avut în primul moment nicio reacție. «Vom fi foarte fericiți să vedem ambasada României la Ierusalim», au comentat surse diplomatice israeliene, exprimându-se sub anonimat.

La mai multe ore după anunțul făcut de Viorica Dăncilă, relevă ziaristul mai sus citat, într-un răspuns «plin de reținere», Benjamin Netanyahu sublinia că «în privința acestui punct pare clar că Dăncilă este în incapacitatea de a-și ține promisiunea. În România, președintele și nu primul ministru este cel care are ultimul cuvânt privind statutul misiunii diplomatice în străinătate – ceea ce se poate spune că ea s-a mulțumit, prin cuvintele sale, să re-semneze un cec fără acoperire statului evreu». Dar, subliniază ziaristul Raphael Ahren, anunțul Vioricăi Dăncilă «pare totuși că lasă a se înțelege că transferul ambasadei este considerat că fiind decis».

După ce ziaristul mai sus citat redă discursul doamnei Dăncilă în fața participanților la sesiunea AIPAC, este inserată reacția imediată a președintelui Iohannis, în care «s-a opus fără ambiguitate relocalizării ambasadei», făcând o declarație «violentă» la adresa primului ministru român, reproșându-i «totala ignoranță în ceea ce privește afacerile externe». Ziaristul israelian reia apoi declarația președintelui Iohannis din aprilie 2018, când Viorica Dăncilă a anunțat pentru prima oară intenția de a transfera ambasada României la Ierusalim, în care reafirmă că «poziția României în privința statutului Ierusalimului rămâne conformă rezoluțiilor votate de Consiliul de Securitate și de Adunarea Generală a Națiunilor Unite». Iar acest statut, mai spunea atunci președintele Iohannis, «nu va putea fi stabilit decât în conformitate cu termenii unui acord direct și final încheiat de cele două părți în conflict».

În declarația făcută duminică, după intervenția doamnei Dăncilă, subliniază ziaristul de la «The Times of Israel», președintele Iohannis a precizat că «nicio decizie nu a fost luată privind Ierusalimul, notând că opiniile sale în acest subiect sunt deja cunoscute… Ambasada nu va putea fi relocalizată decât atunci când analiza efectuată în România se va finaliza și numai dacă toate instituțiile naționale implicate în politica externă și securitatea națională o recomandă». Biroul său, a adugat președintele, «nu a primit încă analiza guvernului pe această temă». Contactat telefonic de ziarul «Times of Israel», un funcționar al ambasadei României în Israel a comunicat că nu are de făcut niciun comentariu pe tema relocalizării la Ierusalim.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW