Maşina personală a devenit, în ultimii ani, o necesitate de care, în multe situaţii, nu te poţi lipsi. Fiind ca un membru al familiei, îţi recomandăm să-i acorzi atenţia cuvenită. Pentru asta, am creat acest scurt ghid care te va ajuta să ţii evidenţa tuturor elementelor importante, astfel încât aceasta să fie în stare optimă.
Fie că ai o maşină nouă sau una second-hand, pentru a te bucura de ea cât mai mulţi ani, trebuie să o îngrijeşti corespunzător. Tot mai multe familii au ales să locuiască în zonele limitrofe ale marilor oraşe, din dorinţa de a avea mai mult spaţiu şi mai multă linişte.
Acestea vin însă, la pachet, cu un transport zilnic ceva mai lung, parcurs în cele mai multe cazuri cu maşina personală. Deoarece siguranţa ta şi a celor din jur depind de autoturism, ne-am gândit să punem laolaltă cele mai importante lucruri pe care trebuie să le verifici, chiar dacă Inspecţia Tehnică Periodică este efectuată mereu la timp:
Frânele
Frânele sunt, fără îndoială, cea mai importantă parte a unei mașini. Cu siguranță, niciun șofer nu îndrăznește să conducă cu frânele uzate, deoarece nu poți efectua o oprire în siguranță sau chiar să încetinești atunci când este nevoie. Cea mai simplă modalitate de a verifica dacă sistemul de frânare funcţionează corect este de a testa autoturismul într-o parcare, acolo unde nu există pericol de accident. Discurile de frână sunt părţile care se pot deteriora şi, odată cu ele, să afecteze şi alte componente importante.
Cauciucurile
Nu puţini sunt cei care, atunci când vine vorba despre verificarea maşinii, uită să ia în considerare şi cauciucurile. Nivelul de uzură al acestora este important, mai ales în momentul frânării. Chiar dacă sistemul de frânare funcţionează corespunzător, o anvelopă uzată, cu o bandă de rulare subţiată, poate influenţa negativ spaţiul de frânare sau de alunecare, atunci când carosabilul este ud sau acoperit cu zăpadă ori gheaţă.
Verifică periodic presiunea în anvelope, deoarece aceasta se poate schimba odată cu modificarea temperaturii de afară. În cazul în care, în timpul deplasării, se aude un zgomot, o bătaie sau un bocănit puternic, cel mai probabil este momentul să arunci o privire pe ofertele pentru planetare auto.
Uleiul
Fiecare motor are nevoie de ulei pentru a împiedica piesele metalice ale autoturismului să corodeze. Acesta joacă rolul principal în buna funcționare a fiecărei părți a automobilului și reduce temperatura cauzată de frecare. În timp, nivelul uleiului de motor va scădea pe măsură ce se scurge sau se epuizează. Cel mai simplu mod de a verifica nivelul acestuia este prin folosirea jojei, atunci când motorul este rece şi maşina este parcată pe un teren drept.
Maşinile moderne au un sistem de avertizare electronic pentru a te informa că este momentul de a face schimbul de ulei periodic. Asta deoarece, cu timpul, uleiul devine mai puțin vâscos, contaminat cu impurități și uneori prea subțire pentru a lubrifia motorul.
Bateria
Eficienţa generală a autoturismului tău este dat şi de către starea bateriei auto. În special acum, când sezonul rece a început, este indicat să-i acorzi bateriei auto ceva mai multă atenţie. Dat fiind faptul că temperaturile sub 0 grade Celsius reprezintă un risc pentru acumulatorul maşinii, acesta fiind suprasolicitat de sistemul de climatizare, îţi recomandăm să foloseşti un multimetru sau să apelezi la serviciile unui specialist pentru o verificare mai atentă.
Durata de viaţă a unei baterii este, în medie, între 2 şi 5 ani, dar perioada poate fi depăşită dacă este îngrijită corespunzător. Ţine cont de faptul că, dacă obişnuieşti să foloseşti maşina doar pe distanţe scurte, alternatorul nu are timp să recupereze energia consumată.
Acestea sunt patru din cele mai importante elemente ale autoturismului tău cărora trebuie să le acorzi atenţie, pentru a-l păstra într-o stare optimă cât mai mulţi ani. Atât timp cât conduci cu atenţie şi apelezi ori de câte ori simți că este ceva în neregulă la un mecanic autorizat, lucrurile vor merge ca unse.