20.3 C
București
luni, 12 aprilie

Tragedie fără precedent în Tanzania: peste 200 de morți în urma naufragiului unui feribot în sudul lacului Victoria

Bilanțul naufragiului feribotului MV «Nyerere» a crescut considerabil. Sâmbătă, în a treia zi a operațiunilor de salvare, numărul morților depășise 200.

O polemică puternică s-a declanșat în legătură cu lipsa mijloacelor de salvare și laxismul autorităților în privința securității transporturilor lacustre. Președintele țării a ordonat încă de vineri seară arestarea tuturor persoanelor implicate în gestionarea feribotului și a promis aspre pedepse pentru cei vinovați.

Spre surprinderea echipelor de salvare, sâmbătă după-amiază a fost descoperit un supraviețuitor. El a fost extras din epava feribotului în largul insulei Ukara, destinația finală a pasagerilor. Este vorba de inginerul navei, scos la suprafață încă în viață, după ce a supraviețuit vreme de două zile într-un compartiment plin cu aer. A fost transferat urgent la spital. În rest, niciun alt miracol nu s-a mai produs de la declanșarea operațiunilor de căutare a unor posibili supraviețuitori.

Câți pasageri au fost la bord?

Surprinzător, la 48 de ore de la catastrofă, nu se știa încă numărul precis al pasagerilor care s-au aflat la bordul feribotului și nici cauzele tragediei. Mai mulți martori au declarat că pasagerii au dezechilibrat nava înghesuindu-se masiv către partea din față, pentru a fi mai aproape de debarcader. Alții spun că greșeala aparține căpitanului care, ocupat cu telefonul său mobil, a ratat manevra de apropiere de debarcader, iar apoi, încercând să corecteze manevra, a provocat o lovitură brutală de bară, care a descumpănit ambarcațiunea. Ceea ce însă este sigur este faptul că nava a fost supraîncărcată. Capacitatea sa era de 100 de pasageri, dar la bord erau, se pare, cel puțin 207. Salvați sunt doar 41 de pasageri. O emoție intensă a cuprins Tanzania. De sâmbătă dimineață drapelele sunt în bernă, fiind prima zi de doliu național. O polemică puternică s-a declanșat în legătură cu lipsa mijloacelor de salvare și laxismul autorităților în privința securității transporturilor lacustre. Președintele țării a ordonat încă de vineri seară arestarea tuturor persoanelor implicate în gestionarea feribotului și a promis aspre pedepse pentru cei vinovați.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW