Turcia vrea să joace un rol de prim-plan în calmarea conflictului din Nagorno-Karabah

Observatori politici buni cunoscători ai dosarului privind conflictul din Nagorno-Karabah întrevăd în demersurile lui Recep Erdogan în situația conflictuală din sudul Caucazului riscul apariției unui conflict de interese între Rusia și Turcia. Aceasta din urmă, relevă un corespondent al RFI, consideră că victoria repurtată de Azerbaidjan împotriva Armeniei este și victoria Turciei, dată fiind asistența militară și operațională „determinantă” pe care ar fi acordat-o Azerbaidjanului, ceea ce i-ar da dreptul la un rol de prim-plan în procesul de pace în Nagorno-Karabah.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a solicitat luni autorizarea de către parlament a trimiterii de trupe în Azerbaidjan pentru a participa la o misiune ruso-turcă de supraveghere a încetării focului în regiunea Nagorno-Karabah.

Această moțiune, semnată cu mâna proprie de Erdogan, prevede desfășurarea unor militari turci în Azerbaidjan „pentru a lua parte direct la activitățile Centrului de coordonare ce va fi stabilit cu Rusia”, vizând respectarea încetării focului și apoi „stabilirea păcii și a stabilității în regiune, pentru protejarea intereselor Turciei”. Autorizarea obținută din partea parlamentului turc va fi valabilă timp de un an, dar dimensiunea suprafeței unde urmează să aibă loc dislocarea militarilor turci, precum și numărul acestora vor fi stabilite ulterior de șeful statului turc.

Termenii moțiunii sunt, deci, destul de vagi, după cum – pentru moment – este și misiunea concretă a militarilor turci. Apoi, înființarea unui „centru de menținere a păcii” este prevăzută în acordul de încetare a focului semnat de Armenia și Azerbaidjan sub mediere rusă, dar Turcia este absentă din textul acordului. Un acord confirmând crearea unui centru comun de supraveghere ruso-turc a fost semnat ulterior, modalitățile de funcționare fiind încă în curs de dezbatere. Autoritățile ruse au precizat însă că soldații turci nu vor avea misiuni de teren și că centrul comun de supraveghere va garanta o „supraveghere tehnică” a încetării focului.

Foto: US Department of State, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57768150

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW