Un an de la asaltul asupra Capitoliului. Joe Biden îl acuză pe fostul președinte american că «a încercat să împiedice un transfer pașnic de putere»

La un an de la asaltul împotriva Capitoliului organizat de partizanii fostului președinte Donald Trump, Joe Biden a pronunțat joi un discurs «ofensiv» prilejuit de comemorarea unui eveniment care, ne amintim, a siderat întreaga lume și care, spun analiști politici, comentatori ai presei nu doar americane, continuă să aibă impact asupra democrației americane. Din Sala statuilor a Congresului american, locul unde este marcată diversitatea statelor americane, Joe Biden a lansat puternice lovituri la adresa «fostului președinte». Fără a menționa vreodată numele lui Donald Trump, Biden a dat un nou răspuns republicanilor care, în continuare, exprimă opinii conform cărora actualul președinte al Statelor Unite nu ar fi un președinte legitim.

«Pentru prima oară în istoria noastră, a reamintit Joe Biden, un președinte nu doar a pierdut un scrutin prezidențial, dar a încercat să împiedice transferul pașnic de putere prin irupţia în Capitoliu a unei mulțimi violente». Calificând evenimentele de la 6 ianuarie 2021 drept o «insurecție armată» destinată anulării rezultatelor alegerilor prezidențiale, președintele Biden a criticat dur comportamentul lui Donald Trump și întreaga sa «țesătură de minciuni», «pentru el contând propriul ego mai mult decât democrația noastră și Constituția noastră».

Dumneavoastră, i s-a adresat Biden lui Trump, fără a-i pronunța numele, « nu puteți iubi țara decât atunci când câștigați alegerile, nu vă puteți supune legii decât atunci când vă convine». Președintele Biden i-a reamintit predecesorului său că «a plantat semințele suspiciunii mult înaintea alegerilor prezidențiale, garantând că nu poate pierde decât dacă scrutinul va fi trucat».

«Astăzi, a subliniat președintele Biden, ne aflăm într-o bătălie pentru sufletul Americii», recunoscând fără reținere că democrația este în pericol nu numai în Statele Unite… Suntem într-un punct de inflexiune aici și în străinătate», de fapt o luptă «între autocrație și democrație».«Noi trebuie să decidem acum ce fel de națiune vom fi. Vom fi o națiune care acceptă ca violența politică să devină normă? Vom fi o națiune care autorizează responsabili oficiali partizani să răstoarne voința exprimată legal de către popor? Vom fi o națiune care nu trăiește în lumina adevărului, ci la umbra minciunii?, s-a întrebat Joe Biden în discursul său, adăugând: «Noi nu ne putem permite să devenim acest gen de națiune».

Foto: Michael Stokes, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Timpul scurtat de somn al S.P.I.T. din august 2015 pana-n prezent in Casa Raiului………..rezulta…………..timpul scurtat al presedintiei lui Donald Trump si Richard Nixon la Casa Alba. NU VA PUNETI CU MINE!!
    TIME – Tishbite’s move. My moves in present-continuum time.
    The time, light-years and the laws of physics suspended in The HOUSE of HEAVEN between years 2004-2070.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW