Încă înainte ca Boris Johnson sau Jeremy Hunt să ajungă, prin vot, marți, pe postul de prim-ministru, fiecare dintre ei pare să fi închis ușa unui compromis cu Bruxellesul privind modul de plecare a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Consecința – o pronunțată neliniște pe pieţe și o scădere a cursului lirei sterline.
Boris Johnson, ce pare favorit în competiție, a refuzat explicit să aducă o cât de mică modificare mecanismului «backstop» vizând evitarea instalării unei frontiere între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Greu de crezut că Bruxellesul va înghiţi această poziție.
Riscul unui Brexit fără acord a crescut brusc și considerabil după plecarea de la conducerea guvernului britanic a doamnei Theresa May. Acum, cu doar câteva zile înaintea instalării unui nou premier, acest risc, spune corespondentul permanent la Londra al ziarului «Les Echos», a devenit și «mai concret». Nu doar pentru că datele problemei s-au schimbat, dar, înainte de toate, din cauza complexității și mai accentuate a problemelor în dispută. Ultimele declarații ale celor doi candidați la postul de prim-ministru nu au nici ele darul de a oferi optimism. La dezbaterea organizată lunea trecută de cotidianul britanic «The Sun», fiecare a lăsat impresia că închide ușa unui compromis privind problema esențială în disputa în cadrul negocierilor cu Bruxelles – mecanismul «backstop», impus de Comisia Europeană pentru asigurarea fluidității schimburilor comerciale între cele două Irlande, dar respins categoric de durii adepți ai Brexitului, care văd în el intenția ascunsă de a menține Regatul Unit în continuare în UE.
Scăderea cursului lirei sterline
Dat favorit în cursa pentru a-i succeda doamnei Theresa May (sondaje de săptămâna trecută îl creditau cu 74% din intențiile de vot ale celor 160.000 de militanți ai partidului conservator), Boris Johnson a refuzat categoric orice modificare a mecanismului «backstop», dar s-a pronunțat explicit pentru suprimarea lor. În ce-l privește pe Jeremy Hunt, acesta a repetat că «backstopul», așa cum este el prezentat acum, «este mort». Este greu să se creadă că Bruxellesul va înghiți această pilulă, spun analiști politici londonezi citați de corespondentul ziarului «Les Echos». Constatând faptul că șansele unui Brexit cu acord se reduc serios, piețele de capital au fost cuprinse de teamă și lira sterlină a pierdut marțea trecută aproape 1% față de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii doi ani. Aceste neliniști sunt cu atât mai fondate cu cât calendarul evenimentelor este foarte strâns. Cu atât mai mult cu cât Boris Johnson a avertizat deja că el contează pe scenariul în care la 31 octombrie, cu sau fără acord, Regatul Unit va pleca din UE.