marți, 31 martie, 2020
4 C
București

Vieţi duble, o comedie amplasată în lumea artei, cu Juliette Binoche, din 19 iulie pe ecrane

Vieţi duble (Doubles Vies), cel mai recent film al regizorului francez Olivier Assayas, cu Juliette Binoche, Guillaume Canet și Vincent Macaigne în rolurile principale, se lansează în cinematografele din România începând cu 19 iulie, după ce a fost proiectat în premieră națională la TIFF. Filmul a avut avanpremiera la București, pe 17 iulie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 20:30, potrivit unui comunicat TIFF.

Amplasat în lumea artistică a Parisului contemporan, Vieţi duble se învârte în jurul unui scriitor controversat (Vincent Macaigne) care estompează granița dintre realitate și ficțiune atunci când folosește propriile aventuri amoroase drept materie primă pentru noul său roman de senzație. Editorul lui (Guillaume Canet) are dubii despre succesul unui astfel de demers literar, în contextul dificil al adaptării pieței de carte la era digitală. Însă soția editorului, o actriță a cărei carieră pare împotmolită într-un serial TV polițist (Juliette Binoche), are un motiv special să-și contrazică bărbatul, mai ales când persoana la care acesta apelează pentru a-i adapta editura la noile trenduri tehnologice și sociale este o tânără atrăgătoare.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ef3EDYDZoj0

„Digitalizarea lumii noastre și reconfigurarea ei în algoritmi este vectorul modern al unei schimbări care ne tulbură și ne copleșește. Economia digitală încalcă reguli și deseori legi. Mai mult, pune sub semnul întrebării ceea ce era solid și credeam că ni se cuvine în societate. Cu toate acestea, se poate dizolva la cel mai mic contact.
Vieţi duble nu încearcă să analizeze resorturile acestei economii, ci mai degrabă să observe cum întrebările respective ne zdruncină, la nivel personal, emoțional și, uneori, umoristic”, spune regizorul Olivier Assayas, care semnează și scenariul.

Filmul a avut premiera la ediția de anul trecut a Festivalului de Film de la Veneția, unde criticii l-au primit cu cronici elogioase: „un portret inteligent, rezonant și plin de percepție al unor oameni prinși în vâltoarea unei țări în schimbare” (Hollywood Reporter); „un vodevil foarte franțuzesc, bazat pe quiproquo-uri, retorică și contraplanuri. Dar și, în subtext, pe nostalgia literaturii de dinainte de apariția cărților în format electronic” (Le Nouvel Observateur).

Vieţi duble este cel de-al șaisprezecelea lungmetraj al lui Olivier Assays, unul dintre cei mai importanți regizori francezi contemporani. Născut în 1955, Assayas a debutat ca pictor și grafician, apoi a început să facă scurtmetraje în timp ce era editor la Cahiers de Cinema, fiind interesat mai ales de globalizarea culturii și de tehnologie. Primul său film, Désordre, a fost recompensat cu Premiul Criticii la Bienala de la Veneția din 1986, dând startul unei cariere cinematografice solide care i-a adus recunoașterea internațională. Filmul său precedent, Personal Shopper, i-a adus Premiul pentru cel mai bun regizor (la egalitate cu Cristian Mungiu) la Cannes în 2016. Olivier Assays a publicat și câteva cărți, printre ele numărându-se eseuri despre film și o serie de conversații cu Ingmar Bergman.

Star al cinematografiei franceze și mondiale, Juliette Binoche are o carieră de peste 30 de ani, în care a jucat în mai bine de 50 de filme. Deținătoare a unui Oscar pentru The English Patient (1996), este prima actriță care a fost premiată în toate cele trei mari competiții europene de film: Berlin, Cannes, Veneția.

Guillaume Canet este unul dintre cei mai versatili artiști francezi ai generației sale, fiind multiplu nominalizat la Premiile César atât ca actor, cât și ca regizor sau scenarist.

La rândul său actor și regizor, Vincent Macaigne provine din lumea teatrului, unde a fost nominalizat, printre altele, la Premiile Molière. Ca actor de film, a lucrat cu unii dintre cei mai inspirați regizori francezi, precum Bertrand Bonello, Louis Garrel, Justine Triet.

Vieţi duble este distribuit în România de Transilvania Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

TRENDING