Un summit la Budapesta consacrat migrației, cu participarea Ungariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei

Așa-numitul summit V4, cu participarea primilor-miniștri ai Ungariei, Poloniei, Slovaciei și Cehiei, s-a întrunit marți la Budapesta pentru a lua în discuție problema complicată a migrației în Europa, anunță Reuters. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a ținut să sublinieze gravitatea situației de la frontiera cu Belarus, al cărei președinte, Lukașenko, se folosește de oameni și de traficanți de migranți pentru a declanșa o criză politică fără precedent, implicând pericole la adresa securității Uniunii Europene. Morawiecki a evocat de asemenea pericolele ce provin de la mișcările de trupe ruse la granița cu Ucraina, precum și criza energetică generată de cei care au în mâini instrumentele necesare. Premierul ungar, Viktor Orban, consideră că Uniunea Europeană este ținta unei crize a migrației din trei direcții: din sud (nordul Africii), de pe ruta balcanică, iar în aceste zile atacul de la Est, căruia îi sunt victime polonezii. Viktor Orban a lansat critici la adresa Bruxelles-ului, reproşând mai ales faptul că nu furnizează mai multe fonduri pentru protecția granițelor exterioare ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană ripostează pe mai multe fronturi

Sancțiuni, ajutoare umanitare, presiuni diplomatice și sprijin pentru returnarea migranților în țările de origine sunt căile pe care Uniunea Europeană încearcă să ofere ca soluții la criza migrației actuale în Europa. Cifre din cele mai recente arată că numai în Belarus se află la ora actuală circa 15.000 migranți și refugiați, manipulați, în opinia Occidentului, de regimul de la Minsk al lui Lukașenko. Este evident, în opinia exprimată în Parlamentul European de Ursula von der Leyen, faptul că Europa se confruntă cu o tentativă de destabilizare a UE pusă la cale de un regim dictatorial al lui Lukașenko. Comisia Europeană propune întocmirea unei «liste negre» a operatorilor complici la trimiterea de migranți pe calea aerului, pe cale terestră sau maritimă, limitându-le astfel activitatea în spațiul european. Se sugerează suspendarea licențelor și a autorizațiilor, interzicerea zborurilor în spațiul aerian al UE, a escalelor tehnice, interzicerea închirierii de avioane europene de către compania Belavia.

O misiune europeană la Minsk

În paralel, informează RFI, Uniunea Europeană vrea să întărească ajutorul umanitar destinat migranților blocați în Belarus sau la frontierele cu Polonia, Lituania și Letonia. Un fond de 700.000 de euro este alocat pentru ajutoare umanitare din partea UE. 280 milioane euro au fost acordate celor trei țări din prima linie – Polonia, Lituania și Letonia pentru a-și întări frontierele cu Belarus. O echipă a Serviciului Comisiei europene de acțiune în exteriorul Uniunii s-a deplasat spre Belarus pentru a facilita repatrierea migranților blocați în Belarus. Această misiune, a precizat Josep Borrell, șeful diplomației UE, nu echivalează cu o recunoaștere a regimului de la Minsk și nu are nicio legătură cu eventuale negocieri. O acțiune diplomatică se desfășoară pe lângă țările de origine ale migranților pentru a accepta și ajuta la repatriere, în special pe lângă țările din Orientul Mijlociu, Irak, pe lângă Afganistan. UE a prevăzut un milion de euro pentru a ajuta la repatriere și reinstalare.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW