Joe Biden și Xi Jinping au avut luni seară (marți la prânz pentru liderul chinez, din cauza decalajului orar) un summit virtual mult așteptat. Cei doi lideri au avut un îndelung schimb de opinii, de aproape patru ore, dată fiind acumularea a numeroase dispute, contradicții pe diverse probleme ale lumii – Taiwan, comerțul, drepturile omului ş.a. Sintetizând, președintele american a subliniat nevoia unor ”garanții pentru evitarea unui conflict” între țările lor, iar președintele chinez a pledat pentru o ”mai bună comunicare”.
A nu se uita că Joe Biden și Xi Jinping se cunosc, personal, de multă vreme, încă din perioada în care niciunul nu se afla în poziții înalte ale puterii. Ca membru al Congresului american, Joe Biden a efectuat numeroase vizite în China, prilejuri cu care – se spune – a petrecut ore întregi de discuții cu Xi Jinping. Așa se explică, spun corespondenții de presă de la Beijing, de ce Xi Jinping l-a salutat pe Biden cu calificativul ”vechiul meu prieten”. Numai că, încă din luna iunie, Biden atrăgea atenția că ”relațiile personale nu primează în fața intereselor a două mari puteri rivale”.
Puncte de interes comun
Joe Biden a lansat o discuție ”deschisă” și ”directă” în legătură cu ceea ce îl deranjează în atitudinea Chinei, cum ar fi divergențele profunde în chestiunea Taiwanului, în privința drepturilor fundamentale ale omului în Xinjiang, sau militarizarea Mării Chinei meridionale. Fiecare parte, a opinat Biden, trebuie să fie conștientă de faptul că un derapaj militar în Marea Chinei ar antrena o catastrofă. ”China și Statele Unite”, a subliniat la rândul său liderul chinez, ”trebuie să se respecte și să coexiste în pace”. Joe Biden a exprimat ”preocuparea” sa în legătură cu nerespectarea drepturilor omului în China și a lansat chiar un avertisment în ceea ce privește Taiwanul, se spune într-un comunicat de marți al Casei Albe. Președintele american a abordat în termeni critici practicile Chinei în Xinjiang, Tibet sau Hong Kong. Surse apropiate interlocutorilor citate de presa franceză au relatat că la discuțiile referitoare la Taiwan, Xi Jinping a replicat la un moment dat la pledoaria lui Biden cu propoziţia: ”Nu vă jucați cu focul”.
Statele Unite rămân fidele principiului ”unei singure Chine”, dar fără schimbarea statu quo-ului
Președintele american a indicat că Statele Unite rămân fidele principiului unei singure Chine, dar ”se opun cu fermitate oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul sau de a aduce vreo atingere păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”, se spune în textul publicat la finalul întâlnirii.
China și America au însă un obiectiv de interes comun: angajament luat și la recenta Conferință COP26 de a lupta împreună împotriva cauzelor ce duc la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră ce pot bloca eforturile de oprire a încălzirii planetei.
Concluzii
Dacă această întâlnire virtuală între Xi Jinping și Joe Biden nu a permis o diminuare a diferențelor de opinii, sunt de părere analiști politici de ambele părți, ea ”a ameliorat gradul de înțelegere reciprocă”, iar termenul ”responsabilitate” a fost pronunțat nu o dată în cursul întâlnirii.
Atât la Washington cât și la Beijing, scrie analistul politic de la ”Le Figaro”, nu au fost așteptate de la această întâlnire ”rezultate concrete”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, declara luni că cei doi lideri ”vor avea un schimb de vederi franc, profund și complet” privind relațiile bilaterale aflate ”într-un punct critic”. Dar, dacă după venirea la putere a lui Biden s-a schimbat tonul din era Trump, relațiile dintre Washington și Beijing rămân extrem de tensionate.