Grupul farmaceutic american Pfizer anunță că vaccinul preparat de el este eficient în proporție de 90%, suscitând, astfel, speranțe la nivel mondial, dar se impune și prudență. Deocamdată nu se poate vorbi decât de rezultatele unor analize preliminare, multe din întrebări rămânând încă fără răspuns.
Nu se știe încă dacă acest vaccin conferă imunitate de lungă durată. Mai ales că un alt vaccin experimental mai avansat, dezvoltat de societatea americană Moderna, ale cărei rezultate vor fi cunoscute în săptămânile următoare, utilizând aceeași tehnologie nouă (ARN), va fi anunțat foarte curând. Tot foarte curând vor fi cunoscute rezultatele unui alt vaccin foarte avansat, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford.
„O veste bună”, spune Stephane Paul, membru al Comitetului francez Covid-19 susținut de ministerele Sănătății și al Cercetării, într-un interviu pentru RFI. El cheamă totuși la prudență în privința vaccinului anunțat de Pfizer. Mai întâi, pentru că sunt publicate rezultatele și analizele de-a lungul a două luni. Ca atare, ceea ce se știe în acest moment este doar că acest vaccin protejează omul vreme de două luni, în procent garantat de 90%. Apare deci întrebarea „care este securitatea oferită de acest tip de vaccin pe o perioada lungă de timp?”. Iar acest lucru impune supravegherea pacienților pentru a vedea rezultatele.
Problemele sunt legate şi de producerea vaccinului Pfizer și accesul la el pentru punerea în comun a brevetelor privind vaccinurile pentru a se evita situația în care o companie monopolizează producerea și comercializarea.
Pentru americani, care au precomandat 100 milioane de doze, înseamnă că primele vaccinări ar putea să înceapă la sfârșitul acestui an. În Uniunea Europeană, care a precomandat 200 milioane de doze și negociază pentru alte 100 milioane, spun surse europene, vaccinul ar putea fi disponibil la începutul anului 2021. Alte țări – Japonia, Canada, Regatul Unit – au făcut și ele comenzi la grupul Pfizer, care are stabilită, pentru 2020, fabricarea a 50 milioane de doze și 1,3 milioane pentru 2021.
Potrivit RFI și AFP, „imensa majoritate a capacităților de vaccin vor fi deja rezervate unei minorități care dispune de mijloace pentru a plăti vaccinul… în mod clar nu pentru cea mai mare parte a populației, în special pentru populațiile care au cea mai mare nevoie de el. De aceea se cere o cooperare globală pentru punerea în comun a brevetelor privitoare la vaccinuri, pentru a se evita situația în care o companie să monopolizeze producția și comercializarea vaccinului, în detrimentul unui acces mult mai larg la el”.