marți, 27 octombrie
9.4 C
București
marți, 27 octombrie

Unitatea și cooperarea sunt cea mai puternică armă pentru comunitatea internațională de a depăși epidemia

Președintele Xi Jinping vorbește despre combaterea epidemiei

1. Întotdeauna am spus că omenirea este o comunitate umană cu un destin comun. Solidaritatea și cooperarea sunt cele mai puternice arme în lupta împotriva bolilor care afectează siguranța oamenilor din toate țările. Mă aștept ca comunitatea internațională să consolideze coordonarea și să lucreze împreună pentru a proteja sănătatea și bunăstarea umană.

(Răspuns la scrisoarea lui Bill Gates din 20.02.2020)

2. De la izbucnirea noului tip de coronavirus, China a luat cele mai stricte măsuri de prevenire și control, a lansat în cel mai scurt timp informații relevante privind prevenirea și controlul epidemiei și a notificat în timp util Organizația Mondială a Sănătății, țările și regiunile relevante despre epidemie. China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a răspunde eficient la epidemie și pentru a menține securitatea sănătății globale.

(Conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron pe 22 ianuarie 2020)

3. Unirea face forța. În situația actuală, China sprijină ferm eforturile UE de a combate epidemia și este dispusă să ofere activ ajutor pentru ca UE să depășească epidemia cât mai curând posibil. Susținând conceptul de comunitate umană cu un destin comun, China este dispusă să consolideze coordonarea și cooperarea cu partea europeană la nivel bilateral și internațional, să protejeze în comun securitatea sănătății publice globale și regionale și să protejeze viața și sănătatea oamenilor din ambele părți și din întreaga lume.

(Mesaj de condoleanțe către președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 13 martie 2020, privind COVID-19)

4. Criza de sănătate publică este o provocare comună cu care se confruntă omenirea, iar solidaritatea și cooperarea sunt cele mai puternice arme. Susținând conceptul de comunitate cu un viitor comun pentru omenire, China este dispusă să continue să împărtășească informații și experiență cu Germania, să consolideze cooperarea în domeniul prevenirii și gestionării epidemiilor, tratamentului pacienților, cercetării și dezvoltării  vaccinului și să protejeze în comun sănătatea și bunăstarea oamenilor din cele două țări și din întreaga lume.

(Mesaj de condoleanțe către cancelarul german Angela Merkel în martie 2020 privind focarul de COVID-19 în Germania)

5. China și Serbia sunt parteneri strategici, iar prietenia puternică de fier dintre cele două țări și popoare este una de lungă durată. Sunt profund recunoscător guvernului și poporului sârb pentru sprijinul puternic acordat poporului chinez în lupta împotriva epidemiei. China sprijină ferm eforturile Serbiei de a combate epidemia, va oferi Serbiei materiale de protecție și echipamente medicale și va ajuta Serbia în achiziționarea de materiale necesare din China. China va trimite, de asemenea, o echipă de experți medicali în Serbia pentru a contribui la îmbunătățirea eficacității prevenirii și controlului și la protejarea vieții și sănătății oamenilor.

(Mesaj de condoleanțe președintelui sârb Aleksandar Vučić, în martie 2020, privind focarul de COVID-19 din Serbia)

6. După izbucnirea COVID-19, guvernul polonez și toate cercurile societății și-au exprimat compasiunea și solidaritatea pentru partea chineză, ceea ce va rămâne mereu în memoria poporului chinez. Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. China sprijină ferm eforturile guvernului și poporului polonez de a lupta împotriva epidemiei. China a susținut, de asemenea, o videoconferință  cu experți în domeniul sănătății din cele 17 țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Polonia, pentru a împărtăși în timp util informații despre prevenirea și controlul epidemiilor și despre  practicile relevante. Respectând conceptul de comunitate umană cu un viitor comun pentru omenire, China este dispusă să consolideze cooperarea anti-epidemică cu toate țările din lume, inclusiv Polonia, și să protejeze în comun securitatea sănătății publice globale.

(Conversație telefonică cu președintele polonez Andrzej Duda pe 24 martie 2020)

Președintele Xi Jinping la Wuhan | sursă foto: NY Times

7. Sunt foarte îngrijorat și preocupat de evoluția epidemiei în Statele Unite ale Americii și am observat că președintele întreprinde o serie de măsuri politice. Poporul chinez speră sincer că Statele Unite vor controla răspândirea epidemiei cât mai curând posibil și vor reduce pierderile pentru poporul american cauzate de epidemie. China a luat întotdeauna o atitudine pozitivă față de cooperarea internațională în prevenirea și controlul epidemiilor. În circumstanțele actuale, China și Statele Unite ar trebui să se unească în lupta împotriva epidemiei. Instituțiile de sănătate și experții de prevenire și control din China și Statele Unite au menținut comunicarea cu privire la situația epidemică internațională și China este dispusă să continue să partajeze informații și experiență cu SUA fără rețineri. Unele provincii, orașe și întreprinderi chineze furnizează materiale medicale către SUA. China înțelege situația dificilă actuală a Statelor Unite și este dispusă să ofere sprijin în limita capacităților sale.

(Conversație telefonică cu președintele SUA, Donald Trump, pe 27 martie 2020).

8. În această perioadă epidemia s-a extins în mai multe țări, iar situația este îngrijorătoare. Comunitatea internațională ar trebui să își intensifice eforturile pentru realizarea eficientă a cooperării internaționale în domeniul prevenirii și controlului comun, astfel încât să creeze o forță comună puternică pentru a depăși epidemia. China este dispusă să împărtășească experiența de prevenire și control cu țările relevante, să efectueze cercetări și dezvoltări comune de medicamente și vaccinuri și să ofere asistență în cadrul capacității sale țărilor în care s-a răspândit epidemia. China sprijină ONU și OMS să mobilizeze comunitatea internațională pentru consolidarea coordonării politicilor și creșterea investițiilor în resurse, în special pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare cu sisteme de sănătate publice slabe, să se pregătească pentru prevenirea și răspunsul la epidemie. China a anunțat o donație de 20 de milioane de dolari către OMS pentru a sprijini eforturile internaționale de combatere a epidemiei.

(Conversație telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres pe 12 martie 2020)

9. Bolile infecțioase majore sunt dușmanii întregii omeniri. Epidemia COVID-19 se răspândește în întreaga lume, ceea ce reprezintă o amenințare uriașă pentru viața și sănătatea oamenilor și o provocare uriașă pentru securitatea globală a sănătății publice, situația fiind una îngrijorătoare. În prezent, de ce are nevoie cel mai mult comunitatea internațională sunt încrederea fermă, eforturile concertate, răspunsul solid și consolidarea cuprinzătoare a cooperării internaționale, o colaborare puternică pentru a depăși epidemia și pentru a câștiga bătălia împotriva bolilor infecțioase majore.

Astfel, aș dori să fac următoarele patru propuneri. În primul rând, trebuie să luptăm cu hotărâre pentru prevenirea epidemiei și oprirea răspândirii pe plan global. În al doilea rând, trebuie să realizăm sistemul comun de prevenire și gestionare. În al treilea rând, ar trebui să sprijinim activ rolul organizațiilor internaționale. În al patrulea rând, trebuie să consolidăm coordonarea politicii macroeconomice internaționale.

Solicit membrilor G20 să ia măsuri comune pentru reducerea tarifelor, eliminarea barierelor pentru asigurarea comerțului și să trimită un semnal puternic pentru stimularea moralului redresării economice mondiale. Ar trebui să formulăm planul de acțiune G20 și să facem comunicarea instituțională și aranjamentele necesare pentru coordonarea politicilor macro-epidemice în timp util.

( „Cooperarea pentru combaterea bolilor epidemice și depășirea dificultăților – discurs în cadrul Summit-ului special al liderilor G20” din 26 martie 2020)

10. Partea chineză nu doar protejează viața și sănătatea poporului chinez, ci și viața și sănătatea oamenilor din întreaga lume. Într-o manieră deschisă, transparentă și responsabilă, am notificat în timp util țările și regiunile relevante, inclusiv OMS și Statele Unite, și am invitat OMS și alți experți relevanți să viziteze Wuhan pentru a se informa. Acțiunile noastre decisive în timp util au fost pe deplin recunoscute și extrem de apreciate de OMS și de multe țări.

(Conversație telefonică cu președintele SUA, Donald Trump, pe 7 februarie 2020)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW