-6.1 C
București
duminică, 17 ianuarie

Uniunea Europeană: Ungaria și Polonia blochează bugetul şi Planul de relansare post-Covid

Bugetul plurianual al Uniunii Europene și Planul de relansare destinat țărilor afectate de criza sanitară au fost blocate luni de veto-ul Budapestei și al Varșoviei la mecanismul ce permite privarea de fonduri europene a țărilor UE acuzate de violare a statului de drept. S-a deschis astfel o criză ce coincide cu un moment complicat în Uniunea Europeană, aflată în plin al doilea val al pandemiei de Covid-19.

Reamintim că bugetul și Planul de relansare, în forme inițiale, au fost aprobate de șefii de stat și de guvern ai celor 27state ale Uniunii în luna iulie. Luni, 16 noiembrie, în cadul unei reuniuni a reprezentanților la Bruxelles ai țărilor UE, Ungaria și Polonia au opus veto-ul lor la adoptarea acestui “pachet”. Mai exact, ele s-au opus punerii în aplicare a unui mecanism care să permită neacordarea de fonduri europene statelor acuzate că încalcă statul de drept (independența justiției, respectarea drepturilor fundamentale ale omului).

“Ungaria”, a declarat premierul Viktor Orban, “și-a opus veto-ul la buget deoarece noi nu putem susține proiectul în forma actuală ce leagă criteriul respectării statului de drept de deciziile bugetare… ceea ce este contrar concluziilor din luna iulie”.

Eurodeputații și statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord majoritar, la începutul lunii noiembrie, asupra condiţionalităţii acordării fondurilor europene, care apoi a deschis calea spre un compromis privind bugetul plurianual al UE (2021-2027) la care este anexat Planul de relansare. Stabilirea unei legături între finanţările europene și statul de drept este o premieră în dezbaterile referitoare la bugetul european.

“Statul de drept nu privește o singură țară, Estul sau Vestul. El este neutru și se aplică tuturor membrilor UE, iar dacă respectaţi statul de drept, nu aveți motive să vă temeți”, a lansat pe Twitter Manfred Weber, liderul grupului PPE (dreapta) din Parlamentul European, estimând că “a priva întreaga Europă de finanțare în plină criză este o iresponsabilitate”.

S-a aflat că șefii guvernelor ungar și polonez, Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, aflați deja în colimatorul Bruxellesului din cauza reformelor promovate în țările lor – considerate încălcări ale statului de drept – au adresat recent o scrisoare liderilor UE în care și-au exprimat dezaprobarea față de condiţionalizarea acordării fondurilor europene. Ele avertizaseră că vor opune veto-ul la bugetul UE, a cărui adoptare necesită vot unanim.

Niciun compromis”

Criteriul respectării statului de drept “nu este decât un pretext, un motiv care dă bine la ureche, dar de fapt este vorba de un avertisment instituțional politic ce implică limitarea radicală a suveranității”, a declarat la rândul său luni ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro, cunoscut a fi membru al aripii dure a guvernului de la Varșovia. 

“Nu Ungaria este cea care șantajează și exercită presiuni asupra Bruxellesului (…) ci invers”, a declarat ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, pe Facebook, citat de corespondentul RFI. “Când este vorba de copiii și nepoții noștri, poporul ungar și Ungaria nu fac niciun compromis”.

După eşecul de luni, găsirea unei soluții va fi discutată la o reuniune a miniştrilor de Externe europeni, înaintea summitului european consacrat luptei contra pandemiei.

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. Acum, Ungaria și Polonia par a fi oile negre , dar nu-i asa . Oile negre , albe / tacute … chiar sunt oi ; timpul va grai iar batele … tot bate vor fi .

  2. Ungaria si Polonia pot pleca oricand pe urmele Angliei daca nu vor UE.
    In UNgaria si Polonia ,ca si in Anglia dirijeaza tandemul Putin-Trump si nimeni altcineva, Vor fi destule “bate de batut” si nu pentru oile albe !!!

  3. Ungaria si Polonia pot pleca oricand pe urmele Angliei daca nu vor UE.
    In UNgaria si Polonia ,ca si in Anglia dirijeaza tandemul Putin-Trump si nimeni altcineva, Vor fi destule “bate de batut” si nu pentru oile albe !!!

    Nu am mai spus nimic niciodata !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW