Corespondenții agențiilor internaționale de presă aflați în aceste zile la Beirut informează că, sâmbătă, o uriașă mulțime de cetățeni grav loviți de distrugerile provocate de exploziile din zona portului s-a masat în centrul orașului, a pătruns în sediul Ministerului de Externe, cu intenția de a instala acolo „Cartierul general al Revoluției” împotriva regimului actual, corupt și incompetent să salveze țara de la dispariție.
Sâmbătă, la patru zile de la catastrofa produsă în portul Beirut, soldată – conform unui nou bilanț – cu cel puțin 158 morți, 6.000 răniți, un număr încă necunoscut de dispăruți și cu transformarea în ruine a portului și a unei bune părți a orașului Beirut, cetățenii capitalei și-au dat întâlnire în centrul orașului pentru a cere cont vinovaților pentru starea dezastruoasă în care de mai multe luni de zile se află țara. În jurul orei 15.00 (ora locală), circa 5.000 de persoane s-au adunat în Piața Martirilor, simbol al contestației populare de mai multe luni, pentru „Ziua Judecății”. Au fost instalate – spun corespondenții de presă – inclusiv spânzurători simbolice. Un grup de manifestanți, relatează Reuters, a încercat să pătrundă în clădirea parlamentului, dar au fost respinși de forțele de poliție cu gaze lacrimogene. Ceva mai târziu, un alt grup a reușit să pătrundă în sediul Ministerului de Externe, grav avariat de exploziile de marți. Manifestanții au declarat în direct la televiziunea libaneză că acest minister devine „Cartierul general al Revoluției”. „Poporul dorește căderea regimului”, „Plecați imediat, sunteți niște asasini !”, „Răzbunare, răzbunare până la căderea regimului!” au fost sloganurile scandate de manifestanți. Potrivit France Presse, manifestația a fost, cu excepția unor mici zone tensionate, pașnică. Ținta principală a protestului a fost guvernatorul orașului, Marwan Abboud, care în zadar a încercat să discute cu manifestanții.
Într-un mesaj pe Twitter, armata libaneză i-a asigurat pe manifestanți că le este înțeleasă durerea, dar le-a cerut să rămână pașnici, să evite blocarea drumurilor și distrugerea de bunuri publice sau private. Este știut că aproape 300.000 de locuitori ai Beirutului au rămas fără adăpost.
Mai mulți deputați, începând cu opoziția, și-au depus mandatul. „A venit momentul să fie construit un nou Liban”, „Poporul libanez trebuie să adopte o poziție istorică, un nou Liban trebuie să apară pe ruinele celui vechi, reprezentat de actualul regim”, a declarat Samy Gemayel, liderul partidului Kataëb, un grup creștin din opoziție, cu prilejul funeraliilor lui Nazar Najarian, secretarul general al partidului, ucis de exploziile din port. „Invit toți deputații care au onoare să demisioneze pentru ca poporul să-și poată alege guvernanții”, a lansat Samy Gemayel.
Duminică are loc o videoconferință a donatorilor de ajutoare destinate LIbanului, co-organizată de către ONU și Franța. Președintele Donald Trump și-a anunțat de asemenea participarea.